22. nov
FAMILIE: ? Ja, det er min mamma som er på bildet, forteller Olga Weslin (t.v.) til en av sine slektninger som er med på museumsåpning i Neiden.
 
Olga fant sin mor på utstillingen
Utstillingen på Ä´vv Skoltesamisk museum viser både nær og fjern historie. For Olga Weslin ble det et hyggelig gjensyn.

Publisert: 21.jun.2017 11:36
Oppdatert: 23.okt.2017 11:21

Etter at den offisielle åpningen av museet med seremonier på taket var unnagjort, strømmet folk til for å komme inn og se. En av dem som fant veien inn i utstillingen var en dame som ble født da vår nærmeste nabo ikke var Sovjet, men Finland.

Historie

Olga Weslin ble født i Petsamo, i det som ble kalt den finske korridoren, landområdet finnene fikk etter fredsavtalen med Russland i 1920. Etter krigen tok Stalin landet tilbake og mange skoltesamer flyttet til Finland. Olga Weslin flyttet til Sevettijärvi, men bor nå i Näätämö.
Hun fant bildet av sin mor, Liiza Feodoroff, på utstillingen. Moren ble fotografert i 1938 mens hun stappet og formet sennagress i skallene. De to har prikk lik profil og Weslin forteller ivrig til sine slektninger hun har med seg, det er mye smil og latter.
- Ja, det er min mamma som er på bildet, smiler Weslin.
Olga Weslin hadde mye å fortelle sine etterkommere.

Hjemplass

Inne og ser på utstillingen er også Vivi Jelstrup og sønnen Emil. Hun er enke etter Frans Hallonen, som drev campingplass ved Skoltebyen. Emil er sønnen. Neiden er nærmest som deres andre hjem å regne. De flyttet til Danmark i 1992, men har vært her mange ganger siden.
- Nesten hver sommer i flere år, forteller Emil Jelstrup.
– Men nå er det sju år siden sist. Da stod bygget, men det var vel ikke så mye inni, sier han.
– Det er imponerende å se på utstillingen, mange fine gjenstander, men spesielt mange flotte bilder som viser hvordan de hadde det og hvordan de levde. Det er så fint at denne historien blir fortalt. Jeg har allerede lært mye nytt, sier Vivi Jelstrup.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no