19. okt
Offisiell åpning oppgis til 5. oktober. Dette ifølge Russlands konsulat i Kirkenes. Også den norske grensekommissæren har fått beskjed om denne datoen.
 
Om kort tid åpner den nye veien forbi Nikel
Halvtime raskere til Murmansk

Publisert: 03.okt.2013 12:57
Oppdatert: 23.okt.2017 11:20

Dermed slipper bilistene å kjøre omveien Salmijärvi og Nikel på turen til Zapoljarnij eller Murmansk. Avstanden mellom Borisoglebsk, den russiske grenseovergangen, og Zapoljarnij er nå 52 kilometer.
– Den nye veien åpnes for trafikk mellom 10. og 15. oktober, opplyser Sergeij Krutshov i Utenriksdepartementet i Murmansk.
Krutsjov anslår at avstanden reduseres med minst ti kilometer.
– Og ikke minst blir kvaliteten på veien mye bedre enn den gamle veien via Salmijärvi og Nikel, påpeker han.
Ny bro
Den nye føderale veien starter like før det russiske kontrollpunktet ved den gamle tollstasjonen og kommer ut før Zapoljarnij. Traseen er lagt på motsatt side av Nikel by.
Den nye broa over elva Petsjenga er allerede åpnet. Dermed slipper bilistene også å kjøre innom tettstedet Petsjenga. Også her er veibanen oppgradert betydelig, og veien er nyasfaltert mellom 19 km og Sputnik.
– Med alle disse forbedringene vil jeg tro det er en halv time å vinne på å kjøre mellom Borisoglebsk og Murmansk, anslår Krutsjov.
Foreløpig må bilistene kjøre over den provisoriske brua ved Titovka i påvente av at den nyere broa renoveres. Også dokumentkontrollen ved Titovka ser nå ut til å være mer eller mindre i permanent bruk.
Rett tilbake
– Det er selvfølgelig veldig bra både med den nye veien og at veistandarden blir så mye bedre. Det sparer både tid og ikke minst kjøretøyet, sier daglig leder i Pasvik Turist, Monica Raab.
Pasvik Turist bruker å si at med buss tar det minimum fire timer mellom Kirkenes og Murmansk, og med privatbil ned til 3,5 time. Også Raab anslår at bilistene kommer til å spare en halvtime på turen til Murmansk.
Pasvik Turist har jevnlig turer i nærområdene på russisk side.
– Da har vi guiding i Nikel og i Zapoljarnij og vi kjører til klosteret i Petsjenga. Vi kommer fremdeles til å ha Nikel med på dagsturene. Men en av fordelene er at vi nå kan kjøre rett tilbake til grensa via den nye veien etter å ha sett klosteret, i stedet for å måtte kjøre innom Nikel.
Hva nyveien vil bety for byen Nikel gjenstår å se. Der har Rosneft som kjent investert i en flunkende ny bensinstasjon ved innkjørselen til byen, og det fryktes at grenseturistene vil kjøre direkte til Zapoljarnij for å gjøre sine ærend der.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no