18. okt
FORMØRKELSE: Slik så en supermåneformørkelse ut fra Oslo i september 2015.
Foto: NTB Scanpix
 
Onsdag kommer supermåneformørkelsen - men også skyene
Total måneformørkelse midt i arbeidstida. Men du kan måtte dra ut mot Bugøynes for å se den.

Publisert: 30.jan.2018 18:50
Oppdatert: 30.jan.2018 18:50

Arbeidsgivere rundt om i Nord-Norge kan belage seg på distraherte arbeidere onsdag etter lunsjtider. Da vil nemlig et sjeldent fenomen kunne sees på himmelen: En kombinert supermåne og total måneformørkelse.

Supermåne vil si at det er fullmåne, samtidig som at månen er nært jorda - og dermed større enn man ofte ser den på himmelen. I den fullstendige måneformørkelsen, vil månen gradvis bli mørkerød.

Nettstedet Himmelkalenderen skriver at man vil ha god utsikt til formørkelsen i Sør-Varanger, så lenge det er godvær - og så lenge det er fri horisont mot nordøst.

Været

Dessverre ser det ikke lovende ut i skrivende stund, om man sitter i mesteparten av Sør-Varanger. Yr.no melder om skyet vær for Kirkenes. Resten av Sør-Varanger ser ikke mye bedre ut, ifølge vakthavene meteorolog Sjur Wergeland ved Meteorologisk Institutt.

- Vi tror det blir en god del skyer i områdene sør for Varangerfjorden. Det kan bli for mye til at man ser måneformørkelsen, advarer han.

Det kan imidlertid bli bedre om man er lenger ute ved selve Varangerfjorden.

- Ute mot kysten ser det ut til å bli bedre forhold. På Bugøynes er det atskillig større sjanser til å få med seg formørkelsen, mener Wergeland.

Kirkenes er ved havet, men det er ikke det meteorologene betegner som "kysten" i dette tilfellet.

Tidspunktene

Om man først har været på sin side, er tidspunktene for måneformørkelsen som følger:

- Det er bare nord i landet, i praksis fra Sør-Troms og nordover, at man kan oppleve (deler av) den totale fasen, som starter klokken 13:51 og slutter klokken 15:08. Selv helt nord i Norge vil Månen stå svært lavt på himmelen under totaliteten, så det er avgjørende å ha fri horisont mot nordøst, står det på Himmelkalenderen.

- Månen står denne dagen opp klokken 13:28 i Kirkenes. Klokkeslettene angir tidspunktet da Månens øvre rand blir synlig, forutsatt at du har perfekt horisont i nordøstlig retning. Det vil gå ytterligere ti minutter før hele måneskiven har kommet over horisonten.

Også før og etter den totale fasen vil man kunne se at månen påvirkes. Den delvise formørkelsesfasen starter klokken 12:48, noe som betyr at formørkelsen allerede er i gang når månen står opp i Kirkenes. Den andre delvis-fasen er over klokken 16:12, før formørkelsen er helt ferdig klokken 17:10.

Har du kameraet klart til å fange opp måneformørkelsen? Send gjerne bilder til redaksjon@sva.no - eller via melding på Facebook!

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no