18. okt
LANG TID: Byggingen av privat flytebrygge i småbåthavna har tatt alt for lang tid, mener Arne Olsen.
 
Ønsker å etablere flytebrygge i småbåthavna
Fisker Arne Olsen, sønnen Jostein Kiviniemi og Hans Hatle ønsker å etablere en flytebrygge i småbåthavna. Kommunen er positiv, mens båtforeningen er avventende og kritiske.

Publisert: 24.jul.2015 13:19
Oppdatert: 23.okt.2017 10:53

Olsen, Kiviniemi og Hatle ønsker å etablere landfeste og flytebrygge for sin virksomhet fra moloen i småbåthavna i Kirkenes. Å ligge på svai er ikke optimalt, spesielt ikke i vintermånedene da det er isete og glatt. De tre skal ta alle kostnadene med etableringen selv.

Positive

Både plan- og byggesaksavdelingen og Kirkenes havnevesen er positive til etableringen.

– Saken ligger til behandling i plan- og byggesaksavdelingen. Initiativtakerne har fått tillatelse til bygging av flytebrygge. Noe regulering må til. Vår oppgave er å ivareta sikkerheten og framkommeligheten og jeg vil tro at dette fint lar seg gjøre, sier havnesjef Eivind Gade-Lundlie.

Leder for plan- og byggesaksavdelingen i Sør-Varanger kommune, Håvard Lund, sier avdelingen gjør så godt de kan for å få avgjort denne saken så raskt som mulig.

– Nå har vi snakket med Olsen som vil sende en ny søknad, der flytebrygga og landfestet skal ligge litt utenfor det området han har godkjennelse for, noe nærmere Kjerringstupet. Vi prøver å finne løsninger på dette og vil gjøre det så snart vi mottar søknaden, sier Lund.

Kommunen har foreslått en tidsbegrenset avtale på inntil tre til fem år, før Kirkenes båtforening kan eller må flytte anlegget til moloen.

Sikkerhet

Kirkenes båtforening er ifølge et møtereferat avventende og bekymret for sikkerheten. Moloen er i bevegelse og sig etter siste runde med steinfylling.

– Av sikkerhetshensyn må det foretas målinger og undersøkelser der. Foreningen vil ikke ha ansvar dersom det skal etableres anlegg for næringsdrivende der. I tillegg er det innerste piranlegget (lengst nord) utsatt for masser som kommer opp og anlegget risikerer å gå på grunna. Grunnforhold og utfylling av masser innerst i båthavna gjør at bunnen beveger seg oppover. Anlegget har tidligere blitt flyttet lengre ut, heter det i møtereferatet.

Båtforeningen har signalisert at de er åpen for en avtale med kommunen, men de signaliserer at de også må overta hensynet til eksisterende båter på svai og hensynet til landarealene, da nytt anlegg vil kunne medføre økt trafikk.

Sa opp avtale

Kirkenes båtforening har sagt opp avtalen om feste for flytebrygga til Arne Olsen. Etter dette har Olsen søkt kommunen om tillatelse til å legge ut brygga med gangvei fra kommunalt område cirka 40-50 meter fra moloen.

– Vi legger anlegget cirka 40 meter fra båtforeningens brygger, skriver Olsen i søknaden.

Leder i Kirkenes båtforening, Aron Jensen, ønsker ikke å kommentere saken.

– Nei, jeg har ingen kommentar til denne saken, sier Jensen.
Kommunen og havnevesenet ønsker å jobbe for en rask løsning av denne saken?

– Ingen kommentar, sier han.

For lang tid

Arne Olsen er oppgitt over at det har gått så lang tid å få ordnet en privat flytebrygge i småbåthavna.
Vi treffer Olsen i småbåthavna. Han gleder seg til flytebrygga blir bygd og denne saken er brakt til en avslutning.

– Det er jo en belastning, innrømmer han.

– Vi føler oss litt motarbeidet og det er synd all den tid vi generer aktivitet på denne måten.

Moloen

Det er tre og et halvt år siden denne saken begynte å rulle. Olsen hadde sammen med sønnen Jostein Kiviniemi, Roger Karisari og Chris Thorsen sett seg ut et område i småbåthavna hvor de skulle legge en privat flytebrygge, der de skulle legge båtene sine. Siden er Karisari og Thorsen ute og Hans Hatle kommet til.

– Båtforeningen ville ikke at vi skulle få bygge den flytebrygga og skyldte på undersøkelser som viste at det var sig i moloen. Nå er vi i ferd med å finne et nytt område. Dette er mellom moloen og Kjerringstupet og i et område der Kirkenes båtforening ikke har noe de skulle ha sagt, sier Olsen.

Han har selv ni års medlemskap i Kirkenes båtforening. Han er klar over at noen av foreningens 200 medlemmer er for deres planer, andre imot.

– Noe av årsaken til at denne saken har tatt så lang tid er at det ved skifte av styre, så har ikke det ene styret snakket med det andre. Da blir det rot og uoversiktlig.

Flytebrygga er kostnadsberegnet til rundt 200 000 kroner.

Helårs

Flytebrygga som Olsen skal legge ut sammen med Kiviniemi og Hatle, skal være helårs.

– Is-risikoen er ikke stor. Jeg ser ingen grunn til at vi skal ta inn båtene, så lenge isen nærmest land går opp på vinteren, sier han.

Olsen håper at flytebrygga vil være klar i løpet av høsten.

– Nå håper vi at det går raskt å få dette område regulert i kommunen. Og så må vi bygge en ny gangvei. Dette koster både tid og penger, kanskje 20 000 kroner. Men vi skal få det til i løpet av året. Og båtforeningens medlemmer kan til og med få låne flytebrygga av oss når den står ferdig, sier Olsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no