24. okt
ANONYMT: Anonymitet hjelper mange som sliter med et alkoholproblem.
 
Ønsker å nå ut til flere
Anonyme Alkoholikere har alle det samme problemet. Sammen fokuserer de heller på løsningene.

Publisert: 22.okt.2014 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

I helga ble det aller første AA-seminaret avholdt i Sør-Varanger. Her var medlemmer fra hele Øst-Finnmark samlet. Både alkoholikere og pårørende.

Alle samfunnslag

– Vi kan kalle det en «fordomsfri» sykdom, for dette er noe som rammer folk fra alle samfunnslag, uavhengig av alder, yrke eller annet, forteller et av medlemmene til avisa.

Selv om seminaret har et alvorlig bakteppe, er det trivelig stemning og hyggelig prat i lokalet.

– Det blir mye selvironi mens vi forteller våre historier. Det er lett å kjenne seg igjen i det andre forteller, kommenteres det rundt bordet.

En annen forteller om at det kan være lett å ha visjoner om hvordan det er på et AA-møte.

– Jeg var litt skeptisk. Tenkte det bare var forfylla, uflidde mennesker som deltok på slikt, men det er det ikke, slås det fast.

Edruskap

Alle som er med i AA har et felles mål: Å holde seg edru. De forteller sine historier til de andre i gruppa, noe som danner samhold.

– Det er en befrielse å kunne fortelle om problemet til andre. Man får lastet av følelsene. Man føler seg alltid mye bedre etter et AA-møte enn før man gikk inn.

Det er også flere pårørende til stede. Disse tilhører en søsterorganisasjon som heter Al-Anon. De pårørende består, - naturligvis av en stor gruppe mennesker, og de benytter seg av mye av de samme opplegget som AA.

– Det er nok forbundet med skam, og slikt holdes nok ofte innad i familien. Det er veldig godt å kunne ha noen å snakke med, forteller en av dem. Du kan jo tenke deg selv. Barn, ektefeller, onkler og tanter. Det er mange som er pårørende, påpekes det.

Ta kontakt

På seminaret er det også besøk fra to AA-medlemmer fra Oslo som forteller sin historie. De er imponert over at de klarte å samle så mange her. I alt finnes det fem AA-grupper i Finnmark. Også i Sør-Varanger arrangeres det ukentlige møter i både AA og pårørendeforeningen Al-Anon.

– Hva gjør man for å komme i kontakt med AA?

– Vi har et landsdekkende telefonnummer man kan ringe til. Da får du snakke med en tidligere alkoholiker som vil sette deg i kontakt med AA i ditt område.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no