18. nov
SØKNADER: Daglig leder Kenneth Stålsett i Sør-Varanger utvikling venter på mange gode søknader for hva selskapet skal bruke de 57 omstillingsmillionene til. (Foto: Tor Sandø).
 
Ønsker å starte de gode prosesser
Kenneth Stålsett har jobbet en knapp måned som daglig leder i Sør-Varanger utvikling. Nå er han klar for å skape gode prosesser og gjennom det skape nye arbeidsplasser i kommunen. Samhandling er stikkord.

Publisert: 19.des.2016 12:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Vi treffer Stålsett grytidlig torsdag morgen. Arbeidsdagen må starte tidlig for å omstille Sør-Varanger, som er utviklingsselskapets mål og visjon. Stålsett ble ansatt i høst og jobber full dag med dette og har levert en doktorgrad innenfor innovasjonsstrategier og innovasjonsledelse, som spesialiserer seg på team og samhandling. Kirkenesgutten er økonom med fordypning i markedsføring, har kjøpt hus og flyttet hjem igjen etter 13 år borte, inklusive ni år med studier, nå sist i Trondheim. 6. februar skal 34-åringen disputere for doktorgraden.

Vekst

Sør-Varanger utvikling har stilt seg store mål for de seks årene omstillingsselskapet skal finne best mulig prosjekter for de 57 millioner kronene de har fått fra myndighetene. Det ligger et visst press på Stålsetts skuldre, som en strategisk spydspiss.

- Kall det ikke press, men utfordringer, sier han selv. Kongstanken til utviklingsselskapet er en visjon om at Sør-Varanger skal være et attraktivt samfunn med vekstkraft.

- Det ønsker vi å bidra til, men vi klarer selvfølgelig ikke det alene.

Stålsett snakker om innovasjon som en høyrisikosport, der bedriftene kan gå konkurs underveis. 

- Erfaringer viser vel at halvparten av oppstartselskaper kan gå konkurs etter fem år. Ni av ti innovasjonsprosesser ender gjerne galt. Dermed er spørsmålet hvordan vi på best mulig måte kan sikre et best mulig resultat. Bare for å ha sagt det med en gang; det er ikke bare opp til bedriftene. Er det ønskelig så kan vi være med i denne prosessen for å få prosjektene igjennom. 

Samhandel

Stålsett sier at samhandling er nøkkelen til innovasjon og verdiskapning.

- Det er nøkkelen til et bedre samfunn. De bedriftene som blir med i vårt program skal tvinges til å samhandle og tenke nytt og kjenne litt på å være over grensen for komfortsonen. Målet er å skape 300 arbeidsplasser, men det er selvfølgelig ikke noe jeg kan garantere alene. 

Utviklingsselskapet vil dele bedriftene inn i forskjellige «stasjoner»; industri, turisme/reiseliv, barn og unge og så videre.

- Jeg tror Sør-Varanger er robust nok til å ta de nye prosjektene som kommer. Vi må bruke vårt eget stammespråk og oppfordre til innovasjon og effektivisering, så vet folk hva vi snakker om. Vi skal være næringsrettet, men skal også huske på historikken og kulturen i denne kommunen. 

Tiden fram til nå har Stålsett brukt til å orientere seg, spurt hvilke behov som finnes. Noen søknader er mottatt og penger delt ut, men det blir mange flere.

- Det blir noen strakstiltak i starten. Mange tror at det er førstemann i mølla som gjelder. Det er det ikke. Vi skal kjøre gode prosesser og gjøre bedriftenes ideer mulig dersom vi mener det er noe å gå videre med.

- Dette bryter litt med vanlige omstillingsprosesser. Nå gjelder det å starte opp med innovasjonsprosessene. Vi forventer at de som søker ikke har ubegrenset med penger, men trenger litt for å komme i gang. De er sultne og ønsker å jobbe med prosjekt som er attraktive for omverden.

- Utover det å skape arbeidsplasser at vi klarer å løfte blikket og være utdanningsrettet. Og at vi klarer å bli mer prosessorientert. Vi skal stake ut kursen, skape prosesser og starte prosjekter. Da gjelder det at vi er på samme kurs og prater i lag. Vi skal tenke strategisk. spille ball med og hjelpe de deltakerne som melder seg til å nå toppen. Vi skal kjøre mange kurs med små deltakere og skal ikke bare slippe de bedriftene som vi har fulgt. Det vi skal gjøre er å selge dem en ide og utvikle den sammen.

Olje og gass

Det jobbes med olje og gass-prosjekter i Sør-Varanger nå. 

- Jeg tror ikke de midlene vi har er så attraktive for de som planlegger etablering her oppe. Da snakker vi penger i en helt annen størrelsesorden. Hva kan vi gjøre annet enn å vente på de politiske prosessene? Vi viser at vi er pro-aktive og legge forholdene til rette for de som kommer, underleverandører og så videre. Vi skal ikke gå ut og fortelle hvor stamhavna skal ligge. Det har vi ikke forutsetninger til. Vi skal heller bistå når dette er landet og bestemt. Når det gjelder internettkabalen og diskusjon rundt jernbane fra Finland; vi må være på ballen og skape gode relasjoner, prosesser og samhandel. Samme med den planlagte AMK-sentralen. I kjølvannet av dette kan vi forsøke å skape et miljø, studietilbud, forskning og opplæringssenter som en spin off-effekt og fasilitet for de som skal ut til Barentshavet og øve.

Stålsett mener også at Sør-Varangers bedrifter har store forutsetninger for å samhandle om Russland.

- Mange bedrifter her har kunnskapen med vår unike lokasjon. Dette gir oss fantastiske muligheter og må utnyttes. Vi er også åpne for å skape samarbeid med bedrifter i andre kommuner. Det er viktig å løfte blikket.

Utviklingslederen ønsker å utvikle en campus her, med nye lokale og internasjonale studier.

- Vi kan få mer forskning her, få professorer fra inn- og utland på gjesteopphold hit. Vi må utvikle et samfunn som er mer sultent og denne jobben skal vi gjøre kollektivt.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no