23. okt
SYDVARANGER: Malmbåt Darya Devi fraktet i desember i fjor en last med slig utvinnet fra Slambanken. Thomas Bækø forteller at de har ny søknad inne for denne sommeren. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Ønsker drift i Slambanken og gruva
Sydvaranger har søkt Miljødirektoratet om tillatelse til å hente ut mer slig fra Slambanken i sommer, og håper på konsesjon for gruvedrift til høsten.

Publisert: 08.mai.2017 01:26
Oppdatert: 23.okt.2017 11:19

Miljødirektoratet har fått søknad fra Sydvaranger om å ta ut masser fra Slambanken til produksjon av magnetitt. Det er ennå ikke avgjort om det skal settes i gang selv om bedriften får tillatelse, men gjenbruk av disse massene kan bety 25-30 personer i arbeid de månedene det står på.

To malmbåter

Før jul i fjor skrev SVA at Slambanken kan bli den rene gullgruven for Sydvaranger. Da hadde malmprisene steget og selskapet skipet ut en båtlast til Kina verdt over seks millioner dollar etter prøveproduksjon av massene fra Slambanken.

- Kanskje er det dette vi skal leve av i mange år framover sa prosjektleder Thomas Bækø til SVA.

- Vi har søknad inne om å få drive bergverk i Bjørnevatn og søknad om å få ta ut masser fra Slambanken i sommer, tilsvarende to utskipinger. Styret i Sydvaranger har ikke tatt noen avgjørelser om Slambanken ennå, og vi har heller ikke fått svar fra Miljødirektoratet. Når det gjelder gruva håper vi på et svar som gjør at vi kan begynne forberedende arbeid på senhøsten og utover vinteren, og i beste fall kunne starte opp neste vår, men alt dette avhenger jo om og eventuelt når vi får et positivt svar, sier Bækø.

Tillatelse tar tid

Thomas Bækø forteller at det har blitt jobbet mye med kart og gamle tillatelser i Bjørnevatn. Der har det vært et lappeteppe av gamle gruvetillatelser helt tilbake til begynnelsen av forrige århundre, som måtte ryddes opp i.

- Området har vært overstrødd med større og mindre «firkanter», hver med sin konsesjon, og fra forskjellige kart og forskjellige tider, med forskjellig kartsystem og ikke alle like nøyaktig tegnet inn. Mange har også overlappet hverandre. Dette har vi nå ryddet opp i før vi søkte om ny tillatelse til bergverksdrift i Bjørnevatn. Det har tatt litt tid, men det var helt nødvendig, sier Bækø.

I tillegg til at det har tatt tid å skrive søknaden, tar det tid å behandle den. Bækø sier de kan få tillatelsen allerede senhøstes, men at det er et optimistisk håp.

- Med så mange som går og venter og håper på ny drift, vil vi ikke gi noen falske forhåpninger. Det tar den tiden det tar, sier han.

70 år med masse

Mens de venter på gruvekonsesjon i Bjørnevatn har Sydvaranger funnet ut at de kan hente ut masser som har blitt deponert i Slambanken. Dette er ingen ny ide, men den ble ikke satt ut i livet før i fjor. Da skipet selskapet to båtlaster, og i år ønsker man å gjøre det samme.

På Slambanken har det vært deponert avgang siden oppstarten av gruvedrifta på begynnelsen av 1900-tallet og fram til 1974. Området er en million kvadratmeter stort og opptil 35 meter dypt. Planen er å ta ut masse fra den innerste delen av Slambanken og grave ut ei bukt med en sjete som sperring mellom flo- og fjæresstrømmen som går i utløpet av Langfjorden.

Gjenbruk

Det har vært gjort grundige miljøundersøkelser, og Sydvaranger har kommet til at miljøkonsekvensene av dette inngrepet er så godt som null.

- Vi synes det er fornuftig å kunne gjenbruke disse massene som inneholder store verdier og samtidig tilbakeføre området til slik det opprinnelig var. Vi har ikke gjort undersøkelser over hele området, bare i forhold til drift i sommer, men det er ikke umulig at større deler av området kan gjenvinnes, sier Bækø.

Han legger til at det ikke bare er ren gevinst på salg av malm som ligger bak prosjektet.

- Det er også viktig å ta vare på de ressursene vi har, ha folk i arbeid og bruke maskinene istedenfor å la dem stå og forfalle, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no