9. des
ENSLIGE MINDREÅRIGE: I mottak for enslige mindreårige (EM-mottak) skal det ikke bo voksne, sier regiondirektør Bjørn Fridfeldt ved UDIs regionkontor i Nord-Norge. (Arkivfoto: Yngve Grønvik).
 
Ønsker ikke at voksne bor i EM-mottak
- Asylmottak for enslige mindreårige er forbeholdt ungdom mellom 15 og 18 år. For å unngå at voksne blir boende i EM-mottakene, trenger vi en måte å fastslå riktig alder, sier regiondirektør Bjørn Fridfeldt ved UDI nord.

Publisert: 18.des.2016 19:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

EM-mottak er asylmottak for enslige mindreårige. Det er i det siste rettet kritikk mot metodene som brukes til å fastslå alder for asylsøkere.

- Det er åpenbart at aldersundersøkelsene har svakheter, men i dag er dette det beste vi har, mener øverste leder av Utlendingsdirektøratets regionkontor i Nord-Norge, Bjørn Fridfeldt.

Ikke voksne

Han har ansvar for alle asylmottak i Nord-Norge. Mottakene kan deles i to grupper, og alder er viktig når beboere skal fordeles. Ordinære mottak er for voksne og barnefamilier. Mottak for enslige mindreårige er for ungdom mellom 15 og 18 år som kom alene til Norge.

- Det viktigste for meg, er at det ikke bor voksne i mindreårigmottak. Av erfaring, viser det seg at noen oppgir at de er mindreårige, selv om de er over 18. Vi har tilfelle hvor personer opp i 20-årene har hevdet å være mindreårige, sier Fridfeldt.

Han legger til at UDI står fritt i å bestemme hvem som skal bo i de ulike mottakene. Likevel er det en fordel å ha en formell måte å bestemme alder.

Endelig alder

Den endelige alderen til en asylsøker fastsettes først i et asylvedtak. Fridfeldt presiserer at asylsaken ikke påvirkes av om UDI flytter en asylsøker til et annet mottak etter aldersvurdering. Den som har oppgitt å være mindreårig i asylintervjuet vil blant annet beholde sin verge til saken er avsluttet, selv om han underveis vurderes som overårig og flyttet til et ordinært mottak.

Ellers er det mange grunner til at det viktig å fastsette alder riktig. Mange rettigheter og plikter i samfunnet vårt er basert på alder, som stemmerett, pensjonsalder og kjøp av tobakk og alkohol. 

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no