9. des
GOD PRIS: Svein Ruud ønsker å starte krabbefisket i januar. Det vil føre til god pris, mener han.
 
Ønsker krabbestart i januar
Svein Ruud fra Norway King Crab brukte Kongekrabbekonferansen til å argumenterte for å starte krabbeåret i januar.

Publisert: 25.aug.2014 16:01
Oppdatert: 23.okt.2017 10:42

Aktører fra bransje og myndigheter er mandag og tirsdag samlet for å diskutere fremtidig forvaltning av kongekrabben. Krabbestart og båtstørrelse er sentrale tema.

Formel 1

– Levende kongekrabbe er «formel 1»-produktet innen sjømat. Det er ett tema som jeg synes er spesielt viktig. At vi kan starte krabbefisket januar, sa Svein Ruud fra talerstolen.

Han argumenterte for at det er ingen andre som fisker da.

– Det ville føre til bedre pris, både for oss og for fiskerne, la han til.

Da avisa snakket med han i en pause, kommenterte han at det under feiringen av kinesisk nyttår er en enorm etterspørsel for sjømat.

– Dette er også med på å sikre et helårlig krabbefiske, og sørge for attraktive arbeidsplasser, sa han.

Ruud fortalte også at 65 prosent av krabbefangsten hittil i år er solgt levende, og at han regner med at over halvparten av det totale krabbesalget vil ha bestått av levende krabbe når året oppsummeres.

Uenighet

Fagsjef Kristin Alnes i Fiskeri og havbruksnæringens landsforening, fortalte at det er splittelse innad i foreningen om når krabbefisket bør starte. Hun kommenterte imidlertid at et argument for er at dersom det starter ved årsskiftet, vil det sammenfalle med annen fiskerinæring.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker sier til Sør-Varanger Avis at dette med starttidspunkt er noe hun vil ta med seg i det politiske arbeidet når man nå skal revidere stortingsmeldingen om krabbefisket.

– Vi er helt klart for å sikre et helårlig og attraktivt krabbefiske, men jeg kan ikke nå si hvordan det blir.

Hun har selv vært på Bugøynes og sett hvordan krabben håndteres.

Seksmetersregelen

Et annet tema som ble tatt opp under konferansens innledende runder, er regelen om at båter må være seks meter lange for å drive med krabbefiske. Fiskere fra salen mener at dette utelukker aktører.

De ytret også ønske om forutsigbarhet i reglementet, med tanke på økonomiske investeringer gjort av fiskerne. Det ble også reagert på at Fiskeridirektoratet er i mot sortering av krabbe på land, og dermed utelukker mindre fartøy.

Fiskeridirektoratet argumenterer mot denne praksisen, fordi håndtering og gjenutsetting bidrar til høyere dødelighet og større andel skadde krabber i bestanden.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Vil ha større del av krabbekaka

Hans Hatle i Barents Safari vil at turistnæringen skal kunne hente ut mer krabbe enn i dag.

Han deltar på kongekrabbekonferansen, og spilte inn turistnæringens behov når det gjelder den eksklusive sjømaten.

Inntekter

– Det snakkes om mye fint her i dag. Om å få bedre pris på krabbe og så videre. Samtidig mener jeg at vi i turistnæringa kan få ut en pris per kilo som industrien ikke er i nærheten av, kommenterte han overfor avisa.

Han trakk fram alle turistene som gjerne tar fly fra Europa og Hurtigruta opp kysten og kommer til Finnmark for å, blant annet spise kongekrabbe.

– Jeg må gjenta at alt det snakkes om her i dag er veldig positivt, men det må da være vel så bra at folk fra Paris kommer hit og spiser krabbe og legger igjen pengene her oppe, som at vi sender krabba ned dit, poengterte han.

Rigid

Hele turistnæringa i Finnmark kjemper i dag om å få sin del av den totale krabbekvota, som består av to tonn.

– Det er en promille av den totale kvota. Jeg ber ikke om enorme mengder, men seks tonn hadde hjulpet mye, forklarte han.

Samtidig reagerer han på et rigid regelverk som sier at de må søke om tillatelse for fangst etter 30 krabber.

– Hver gang må vi søke. Og dette er innenfor kvota, understreket han.

Fiskeriministeren fortalte til avisa at hun også «lyttet på det øret», og hadde stor forståelse for at kongekrabba også er viktig for turismen i Finnmark, og at dette aspektet også må med.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no