14. nov
 
Ønsker seg fri flyt av russisk arbeidskraft
Fritt arbeidsmarked, felles industrisone og døgnåpen grense både mot Russland og Finland er blant forslagene i Nordområdeutvalgets sluttrapport.

Publisert: 14.aug.2013 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

- At vi kommer med et så klart forslag om et fritt arbeidsmarked er en sterk utfordring til regjeringen, kommenterer NHO-direktøren i Finnmark, Marit Helene Pedersen, etter at nordområdeutvalget onsdag leverte sin sluttrapport.

Rapporten ble overlevert til utenriksminister Espen Barth Eide i Harstad.

Utvalget har en krystallklar mening om hvordan arbeidsmarkedet bør organiseres. Nemlig at russiske borgere med rett til pomorvisum må gis samme rettigheter som EU/EØS borgere ved arbeid i Norge.

Løsning

Nordområdeutvalget mener integreringsproblemene som kjennetegner den nasjonale debatten og innvandring har liten eller ingen gyldighet for Nord-Norge.

- Ikke minst gjelder dette arbeidsinnvandring fra Russland, og utvalget har underveis i sitt arbeid lagt økt press på regjeringen for å åpne grensene mot øst, heter det i rapporten der det samtidig slås fast at det er vanskelig å nå frem med en slik forståelse og tankegang nasjonalt.

- Fordi referanserammene her, som så ofte ellers, er erfaringer fra deler av landet som i den offentlige diskusjonen har en tendens til å oppfatte innvandring som et problem snarere enn en løsning.

Fritt marked

NHO-direktøren sier hun er fornøyd med at rapporten fremmer forslag til flere gode logistikkløsninger.

- Jeg snakker da med Finnmarks-stemme, og kanskje også Øst-Finnmark stemme. Vi har gjennom vårt arbeid gitt løpende innspill til regjeringen og syns vi allerede har fått godt gjennomslag gjennom Nasjonal Transportplan, kommenterer Pedersen til spørsmålet om hva hun er mest fornøyd med i rapporten.

- Vi har også fått med at Kirkenes er den mest sentrale havna i nord i forhold til den nye sjøruta, og det er jeg også veldig godt fornøyd med.

Blant andre forslag som spesielt involverer Sør-Varanger er døgnåpen grenseovergang på Storskog og oppgradering av infrastrukturen. Den tidligere tanken om en pomorsone tas frem igjen ved at utvalget foreslår å lage en felles industrisone med samme tollregler som for nordiske land og EU-land. Og med et fritt arbeidemarked innenfor sonen.

Bredde

Marit Helene Pedersen påpeker at Nordområdeutvalget har hatt en lang rekke dialogmøter underveis, og har fått en stor bredde stemmer med.

- Vi er en stor gruppe som utfordrer regjeringen til konkrete tiltak innenfor viktige politiske områder som næringspolitikk, kunnskapspolitikk og samfunnspolitikk.

«Dette handler ikke om distriktspolitikk, men om en politikk med klare nasjonale og internasjonale implikasjoner og forpliktelser, uthever utvalget.

- Finnmark og resten av Nord-Norge er så viktig fordi ressursene er så enorme. Vi uthever at dette er en nasjonal politikk fordi poenget er at vi skal være i bedre stand til å bidra med verdiskapning. Vi ser nå eksempelet med Barentshavet sør-øst, som vil bli en god bærebjelke i utviklingen i Norge om åtte til ti år med Sør-Varanger som baseområde. Oljeproduksjonen er jo samtidig fallende i sør, og denne utviklingen vil ha en uvurderlig nasjonal betydning. Vi snakker ikke smått, men stort. Og vi har ønsket å vise vår viktig vår rolle er ikke bare for nasjonal næringspolitikk, men også for internasjonal næringspolitikk, understreker NHO-direktøren i Finnmark.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no