18. nov
OPPDRETT: Oppdrettsanlegg finner man flere steder langs hele norgeskysten. Det er også kontroversielt. (Arkivfoto)
 
Oppdrettsdebatt uten oppdretterne
Ingen norske havoppdrettere er med i debattpanelet når fordelene og utfordringene med lakseoppdrett skal debatteres på Transborder cafe lørdag kveld.

Publisert: 07.feb.2015 16:33
Oppdatert: 23.okt.2017 10:47

– Vi fikk tilbakemelding fra flere som sa at de hadde lyst til å være med, men av praktiske årsaker kunne de ikke. For noen var vi litt for sen med invitasjonen til debatten, så det ble for knapt med tid, eller så hadde de andre forpliktelser, sier koordinator Ingrid Valan i arrangørene Pikene på Broen.

Valan ser at det blir en utfordring å debattere uten den norske siden av lakseoppdrett. Nå blir ikke panelet helt uten oppdrettere: Finnmarksrøya/Kirkenes Charr og Russian Salmon er begge representerte, i tillegg til journalist Morten Strøksnes. Men Finnmarksrøya driver med oppdrett på land, noe som betyr helt andre problemstillinger enn ved oppdrett i sjøen.

– Mest miljøvennlig

SalMar har kjøpt konsesjoner av gamle Villa Arctic, og har partnerskap med Lerøy Aurora, som driver oppdrett for dem i Sør-Varanger. Ronald Wærnes ved SalMars kontor i Båtsfjord bekrefter at han ikke kan delta fordi han var booket til en fiskerifestival i hjemkommunen. Bedriftens samfunnskontakt, Alf Jostein Skjærvik, har imidlertid svart på SVAs spørsmål om hva de mener som skal til for å få til mest mulig miljøvennlig og bærekraftig oppdrett i havet.

– Oppdrett av laks er den mest miljøvennlige måten å produsere animalsk protein på, og den mest bærekraftige måten der man ivaretar alle elementene i bærekraftbegrepet, sier han.

– For ytterlige å bedre utstyr og finne nye løsninger for å bedre sikkerheten mot rømming av laks, så har SalMar over flere år hatt et tett samarbeid med SINTEF og Marintek, fortsetter han.

Matsikkerhet

Når det gjelder matsikkerheten, viser Skjærvik blant annet til en rapport publisert av Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).

– Oppdrettslaks inneholder i dag mindre miljøgifter enn fet villfisk. VKMs beregninger viser at man kan spise over én kilo oppdrettslaks eller noe mindre makrell i uken. Medisinrester i oppdrettsfisk utgjør heller ikke noen helserisiko, på grunn av lave restmengder i fisken, fastslår rapporten.

Skjærvik viser også til rapporter om lite rømning og liten utslippsrisiko, og prosjekter for å holde dette nede. SalMar er sammen med flere oppdrettere med på et prosjekt for sporing av rømt laks tilbake til eier, ledet av Veterinærinstituttet.
Nå er ikke det den eneste utfordringen med lakseoppdrett. Oppdrettsnæringen er blitt utpekt som en årsak til den økte forekomsten av lakselus blant ville laksestammer, siden de tette forholdene blant oppdrettslaks skaper gode vekstforhold for lakselus.
Lerøy Aurora var også kontaktet ifølge Pikene på Broen. Da vi spurte administrerende direktør Renate Larsen om deres mening ble vi henvist til Fiskeri- og havbruksnæringens landsforbund.
Valan i Pikene håper at publikum også hiver seg med på debatten lørdag kveld.

– Jeg ser at temaet engasjerer veldig både lokalt og ellers i landet, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no