19. okt
Mads Abrahamsen leverte treet på vegne av astma- og allergiforeningen. Helt til venstre på bildet står Elisabeth Sveistrup.
 
Oppfordrer til nysefri jul
Nå er det kunstig juletre på plass i Skytterhusfjellet barnehage. Astma- og allergiforbundet oppfordrer folk til å feire allergivennlig jul.

Publisert: 13.des.2013 12:29
Oppdatert: 23.okt.2017 10:35

Torsdag kom juletreet på plass i Skytterhusfjellet barnehage. Men dette var et kunstig tre. For det er en del som er allergiske mot vanlige trær.

– Vi er veldig glade for å få dette. Det er i barnehagealderen man gjerne begynner å oppdage allergi, og vi har noen allergikere her, sier Elisabeth Sveistrup, pedagogisk leder i barnehagen.
– Vi kommer til å bruke det mye, lover hun.

Og det var ikke vanskelig å be barna ta seg noen turer rundt juletreet.

Frisk jul

Juletreet ble levert av Sør-Varanger astma- og allergiforbund. De leverer ut et slikt juletre hvert år, og dette året var det bestemt at det skulle gå til den nye barnehagen.
Juletreet er ikke den eneste allergivennlige julepynten forbundet deler ut. De gir også en del julestjerner i silke til Utsikten dagsenter. Astma- og allergiforbundet i Sør-Varanger ønsker nemlig å sette fokus på allergikeres utfordringer nå rundt juletidene.

– Vi satser på en frisk jul. Vi oppfordrer til bruk av allergivennlig pynt, og informerer om hvilke vanlige planter man kan ha uten å forstyrre allergikere, forteller Mads Abrahamsen.

Han er styremedlem i forbundet, og var den som leverte treet, med en brosjyre om allergivennlig førjulstid og julefeiring. Det er for eksempel metoder man kan bruke for å sørge for at for eksempel godteposene man deler ut tåles av alle.

Utfordringer i daglighandelen

For utfordringene til allergikerne er der. De kan for eksempel møte veggen i vanlige matbutikker, ifølge Torill Millehaugen, leder i lokalforbundet.

– Mange blir syke rundt juletider, med julestjerner og svibler som noe av det første man møter når man kommer inn i butikkene. Mange kan ikke handle på grunn av det. Det er noe som jobbes med sentralt i forbundet, på landsbasis, forteller Millehaugen.

Astma- og allergiforbundet satser på å sørge for informasjon både til allergikere og ikke-allergikere nå mot jul. Det er alt fra å legge ut informasjon på Facebook om hvilke matvarer man kan kjøpe, til større prosjekter.

– Vi har hatt matkurs for barnehagene og skolene, og vi er med på astmakurs når de blir arrangert her. I tillegg har vi et kort i bassenget som medlemmene kan bruke, og vi satser på å ha et likt det når alpinanlegget åpner. Det hjelper for astmatikere å bevege seg, påpeker lederen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no