23. okt
VANSKELIG: 2016 har vært et vanskelig år for Pasvik folehøgskole og rektor Ketil Foss. Men det finnes lyspunkter. (Arkivfoto: Yngve Beddari).
 
Optimister, tross alt
Torsdag tok elever og administrasjon ved Pasvik folkehøgskole juleferie. De har lagt bak seg et utfordrende år. - Men nå ser vi framover, sier rektor Ketil Foss.

Publisert: 19.des.2016 04:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Utfordrende folkehøgskoleår:

Året 2016 er historisk for folkehøgskolen på Svanvik. Det fylkeskommunale kuttet på 1,9 millioner kroner har ført til at skolen for første gang har vært nødt til å kutte i staben.

- Det er veldig trist å si opp folk, men det var ingen vei utenom denne gangen, sier Foss, som fra nyttår vil lede en stab på 18 ansatte.

Privatisering

Til tross for at Fylkestinget vedtok å skjære rundt ti prosent i folkehøgskolens budsjett (18 millioner), så har 2016 også gitt skoleledelsen gledelige nyheter.

- Mange mobiliserte og sto opp for skolen i mot privatiseringen som var varslet. Heldigvis ble ikke det noe av. Det er nok vår største seier dette året. Jeg tror at vi til tross for kutt, skal kunne drive en god folkehøgskole som vil tiltrekke seg elever, sier Foss.

Den ene av de som måtte gå gikk av i høst ved naturlig avgang. Dette var en renholdsstilling. Den andre er en stilling tilknyttet stallen som legges ned til våren.

- Det er to hester i stallen, så det blir en samdrift mellom oss og rideklubben. Det har vært dårlig søkning til denne linjen de siste årene, så det er ingen vei utenom nedleggelse av den, dessverre. Hestelinja har tross alt vært et flaggskip siden vi opprettet den i 1994.

- Vi kommer ikke utenom en økning i elevbetalingen. Pasvik folkehøgskole har alltid vært betegnet som en billig skole og det skal vi fortsatt være. Men nå må vi ta inn litt mer penger gjennom kost og losji.

Tro

Rektor Foss er klar over at alle i fylkeskommunen må kutte.

- Det er generelle kutt over hele fjøla, så det kommer heller ikke vi utenom, sier han.

Til tross for kutt i budsjetter, så har han tro på at Pasvik folkehøgskole skal komme styrket ut av krisen eieren deres er inne i.

- Det er utfordrende, men det gjelder å brette opp ermene og bruke ressursene mer effektivt enn tidligere. Vi må ha evnen til å omstille oss. Det er klart at det er trist å miste stillinger, men vi må stå oppreist og se framover.

Det er imidlertid ikke bare økonomien som er en utfordring. Søkningen til skolen med 60 elevplasser var også nedslående sist høst.

- Vi hadde 52 da skoleåret startet i august. Så har fire sluttet, slik at vi nå er nede i 48. Dette er en nedgang som er litt overraskende, da vi har hatt full belegg i årene før. Vi er veldig fornøyd med de elevene vi har og miljøet er fantastisk, men vi skulle selvfølgelig hatt 60 inne. Tolv færre merkes godt, sier Foss.

Fag

Det er ikke bare hestelinjen som har blitt borte fra det faglige utvalget. Fotolinjen har lenge hatt nedgang i søknadsmassen.

- I en tid hvor media går nedover, så er det klart at folkehøgskolene sliter med å holde liv i mediarelaterte fag.

Pasvik folkehøgskole har nå hestelinje (siste år), jakt/fiske, friluftsliv Finnmark, en hundelinje og norsk språk og kultur. Skoleledelsen har allerede begynt å planlegge høsten og da kommer det to nye linjer.

- Det er snakk om en nordområdelinje kalt «Hot Arctic», som handler om geopolitikk i nord. Her har vi fått drahjelp av Barentsregionens far, Thorvald Stoltenberg. Man kan kalle denne en samfunnsfaglinje, der det blir reiser i Nordvest-Russland og diskusjon om klima- og miljøspørsmål. Målet er å rekruttere og tiltrekke oss politisk engasjerte ungdommer. Den andre er en linje som vi har kalt «Eventyr i nord», med arktisk reiseliv som nedslagsfelt. Vår erfaring er at ungdom er nysgjerrig på reiselivet i nord, som er en voksende næring. Det er reiselivsopplevelsene vi søker. Denne har vi store forventninger til og tror på god søkning til.

Foss sier at disse linjene ikke trenger de store investeringsbehovene.

- Og så er vi også i dialog med lokale bedrifter om utplassering, noe vi også er veldig glade for.

Nye kutt

2016 har vært et utfordrende år. 1,9 millioner kroner i kutt merkes godt. Slik det ser ut nå så vil resten av det fylkeskommunale tilskuddet, nye 1,9 millioner, kuttes i 2020.

- Da skal vi være selvdrevet. Men nå er det mye som kan skje på de to-tre årene som ligger foran oss. Vi har to år på oss til å øke inntektene, øke inntjening med mer utleie av anlegget og så være selvgående fra 2020. Jeg tror at utfordringene skal føre til at vi blir mer sultne og offensive og med det skaper en enda bedre skole. Vi har blant annet et valg i denne perioden, så mye kan skje. Vi velger å tro at vi spiller en viktig rolle for fylket fortsatt. Mange som faller ut fra videregående skole går hos oss og vi har mange finnmarksungdommer som fortsatt finner oss som et godt skolealternativ. Og så er det mange sørfra som går på folkehøgskole og blir i fylket ved endt skoleår. På dette området er vi pionerer, sier Foss.

80 år

Skoleåret 2016/17 er oppe i alle minustall og nedgang i elevtall og ansatte også et jubileumsår for Pasvik folkehøgskole. Det er 80 år siden første skoleår. I den forbindelse blir det gitt ut et hefte med nedtegnelser fra Paul Kjeldsberg og med tidligere folkehøgskolerektor Åsmund Røst som redigerer. Jubileet skal feires behørig, med selskap den 17. januar.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no