15. okt
SAMLET: Statssekretær Bård Glad Pedersen og Rosatom-seksjonssjef Oleg Krjukov etter møtet i kommisjonen.
 
Optimistiske om Andrejevabukta – fremdeles uenige om atomreaktorer
Den norsk-russiske atomsikkerhetskommisjonen møttes i Kirkenes onsdag.

Publisert: 10.jun.2015 17:24
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

Etter nesten to tiår med arbeid nærmer selve opprenskningen i Andrejevabukta seg med stormskritt. Man regner med å starte med fjerningen av brukt atombrensel fra anleggene i bukta i slutten av 2016 eller begynnelsen av 2017.

Så da den norsk-russiske atomsikkerhetskommisjonen holdt sitt årlige møte, denne gangen med Kirkenes som møteplass, var det nettopp Andrejevabukta som sto fremst på agendaen. I morgen drar også kommisjonen på befaring til Andrejevabukta.

I rute

Statssekretær Bård Glad Pedersen og Rosatom-seksjonssjef Oleg Krjukov uttrykte glede over fremdriften i Andrejeva-prosjektet.

Fra før av har planen vært at selve fjerningen av atomavfall fra anlegget starter i 2016, og alt brukt brensel og avfall skal være fjernet fra anlegget innen 2025. Seksjonssjef Ingar Amundsen i Statens strålevern mener det skal holde.

– Vi hører nå at det skal fjernes brukt brensel fra slutten av 2016 eller begynnelsen av 2017, sier han.

Kraftverk-uenighet

Ett sted der det norske og russiske synet fremdeles spriker, er spørsmålet om stengning av gamle atomreaktorer. De russiske myndighetene leverte rapport om alle atomanlegg i nordvestlige Russland, og der er det fremdeles et par reaktorer som norske myndigheter vil ha bort.

– Det er det norske synet at spesielt de to eldste reaktorene på Kola-kraftverket bør stenges ved utløpet av deres levetid i 2018, fastslår statssekretær Pedersen.

Rosatom-seksjonssjef Krjukov er ikke like ivrig etter å rive gamle reaktorer.

– Dette diskuterer vi på hvert kommisjonsmøte. Det viktigste er at reaktorene opererer trygt og at de er lisensierte. Produksjonen har vist at de gamle reaktorene er like trygge som de nye, sier han.

Det er de russiske myndighetene som har både tilsyn med og ansvar for reaktorene, så de norske myndighetene kan ikke gjøre mer enn å ta det opp med russerne.

– Til syvende og sist kan vi ikke overstyre de russiske myndighetene, sier Pedersen.

Samtidig er han glad for å se et klart og markert arbeid for å forbedre sikkerheten på kraftverkene. Det fikk kommisjonen blant annet se under det forrige møtet som fant sted på Kola-kraftverket.

Kortere med norsk hjelp

Prosjektet i Andrejevabukta dreier seg som kjent om å få alt av atombrensel og atomavfall ut av området, som har blitt brukt som lagringsplass uten de store sikkerhetstiltakene.

Avfallsfjerningen i Andrejevabukta har vært et langvarig prosjekt å få i gang, med forsøk helt fra 1997.

– Vi har vært opptatt av å gjennomføre fjerningen så raskt og sikkert som mulig. Derfor har det tatt så lang tid, sier Amundsen.

Krjukov kommenterer til journalistene at de russiske myndighetene er i stand til å utføre oppgavene uten norsk hjelp.

– Men med de norske bidragene, utføres dette fortere, sier han.

Kommisjonen så også nærmere på den nordlige sjøruten, isbrytere og den russiske atomflåten, og på en felles prosess for atomvarsling.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no