22. okt
REAGERER: Ordfører Rune Rafaelsen finner det bekymringsfullt at ingen lokale myndigheter var med da det første atomavfallet ble fraktet ut av Andrejevbukta. Han understreker at det er lokalt det vil ramme først dersom ulykken er ute.
 
Ordføreren reagerer på manglende inkludering i Andrejevbukta
Norge har totalt bidratt med 270 millioner til atomavfall-rydding i Andrejevbukta. Ordføreren Rune Rafaelsen reagerer imidlertid på at norske lokale myndigheter ikke er tatt med i prosessen.

Publisert: 28.jun.2017 17:31
Oppdatert: 23.okt.2017 11:21

Tirsdag ble den de første brenselsstavene fraktet med skip ut fra Andrejevabukta, hvor utenriksminister Børge Brende var tilstede. Ingen lokale myndigheter på norsk side var imidlertid en del av den norske delegasjonen.

Det finner ordfører Rune Rafaelsen (Ap) underlig.

- Det er veldig rart at vi ikke blir inkludert. Skulle det skje noe i Andrejeva så er vi blant de første som blir rammet og vi skulle derfor blitt invitert med, sier Rafaelsen og viser til kommunens ansvar for beredskap ved en eventuell atomulykke.

Bekymringsfullt

Det som regnes for å være en av verdens farligste atom-avfallsplasser ligger kun fem mil fra norskegrensa.

Det betyr at konsekvensene ved en eventuell ulykke rammer lokalt.

Derfor mener ordføreren det er bekymringsfullt at de sentrale myndighetene ikke i større grad involverer lokale styresmakter.

-Norge har brukt milliarder på atomsikkerhet i Russland. Andrejevbukta er en liten del av arbeidet. Og det er snakk om 20 000 brenselstaver Jeg tror stort sett så har dette vært viktig, og dialog er sentralt, samt at pengebrukene tror jeg kan være relevant. Men det er de som bor nærmest som vil bli berørt, og det er derfor viktig å ha fokus på grenseområdene i en beredskapssituasjon, understreker Rafaelsen.

Rafaelsen viser til tidligere erfaringer med blant annet flyktningkrisen i 2015, hvor Sør-Varanger måtte trå til for å bistå staten.

Det samme kan skje igjen dersom lokale myndigheter ikke blir involvert i prosessene, hevder ordføreren.

Har planer

Ifølge Rafaelsen har kommunen gode beredskapsplaner knyttet til eventuelle atomulykker.

-Vi har beredskapsplaner, hvor vi umiddelbart aktiverer et kriseteam. Men i tilfeller ved ulykker er det jeg som ordfører som har ansvar for å gi riktig informasjon, og da er det viktig at kommunen er inkludert i slike prosesser.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no