11. des
SPURTE IKKE: Cecilie Hansen så ingen grunn til å spørre Utenriksdepartementet til råds. Bildet er fra høstens markering i Kirkenes der ordføreren ønsker utenriksministrene Sergej Lavrov og Børge Brende velkommen. (Foto: Ynge Grønvik)
 
Ordføreren svarte ja uten å nøle, fylkesordføreren er i tenkeboksen
Sør-Varangers ordfører er ikke i tvil om at det er riktig å delta i seiersfesten i Petsjenga 9. mai. Også fylkesordføreren tenderer mot et ja, men har bedt UD om råd.

Publisert: 09.apr.2015 11:10
Oppdatert: 23.okt.2017 10:49

9. mai feirer Russland 70-årsdagen for seieren over fascistene. Statsminister Erna Solberg har sagt nei til å være med på feiringen i Moskva, mens invitasjonene fra russisk side håndteres ulikt regionalt og lokalt i Finnmark. Slik Sør-Varangers ordfører ønsket Russlands utenriksminister Sergej Lavrov hjertelig velkommen til frigjøringsmarkeringen i Kirkenes sist oktober, sier Cecilie Hansen umiddelbart et hjertelig ja takk til russernes invitasjon om å være med på og feire i Nikel.

Fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad, er mer tilbakeholden i sitt svar. Sjåstad er invitert til å delta i markeringen i Murmansk.

- Kommer du til å delta?

- Sånn som vi vurderer det nå, så tror jeg det.

- Hva skal til for at svaret bikker i den ene eller andre retningen, til et ja eller et nei?

- Jeg registrerer at det på sentralt hold er takket nei til markeringen i Moskva, og vi sjekker nå ut holdningen hos våre samarbeidspartnere - som Utenriksdepartementet og Generalkonsulatet i Murmansk.

- Er det de som bestemmer om Finnmarks fylkesordfører skal delta?

- Nei, slettes ikke. Ingen kan verken nekte deltakelse eller pålegge deltakelse. Men i det at en ber om råd, ligger det også at svaret blir nøye vurdert. I Norge har det alltid vært bred enighet i Stortinget om utenrikspolitikken som til en hver tid føres, både hos posisjon og opposisjon, slik at utenrikspolitikken ikke undergraves. Samtidig er dialog viktig.

Ingen dramatikk

Sjåstad legger til at han er glad for invitasjonen fra Murmansk og ser den som et gjenbesøk etter 70-årsmarkeringen i Finnmark i fjor.

- Jeg mener det er viktig at vi stiller opp for å vise vår takknemlighet og respekt, og jeg er i utgangspunktet veldig innstilt på å dra. Vi har mye kontakt, og det har blitt prosedyre at vi tar kontakt med sentrale myndigheter for å be om reiseråd. Fra sentrale myndigheter har det vært en klar holdning om at det regionale samarbeidet skal videreføres, og også styrkes. Det er bare to dager siden vi fikk invitasjonen, og det er ingen dramatikk i at det ikke er tatt en beslutning.

- Er du redd det blir tolket som en støtte til Putins styre, dersom du bestemmer deg for å delta?

- Nei, overhodet ikke, det er mange meninger om den politikken også i Russland. Det er også litt forskjellig å delta i hovedstaden med militære parader og deltakelse fra land vi ikke liker å bli assosiert med. Her regionalt har vi en felles historie og en helt annen kontakt. Vi har bodd ved grensa og samarbeidet i alle år.

- Hva syns du om Solbergs beslutning om å si nei til til Moskva?

- De har vurdert situasjonen, og tatt en beslutning som er riktig for dem. Jeg mener at her oppe så er det kanskje ikke det samme det legges vekt på. Det er jo også sånn at til 70-årsmarkingen i Finnmark så var deltakelsen meget topptung både fra norsk og russisk side.

Uten tvil

Ordfører Cecilie Hansen er ikke i tvil om at det er riktig å takke ja til Petsjengas invitasjon om å være med på markeringen.

- Ja, vi reiser selvfølgelig. Både politikere, veteraner og tidsvitner.

- Har det vært diskusjon om deltakelsen?

- Nei. Vi har tradisjon for å være med. Den følger vi og vi gleder oss til å delta og ha det fint sammen.

Nei, absolutt ikke. Dette er en årlig begivenhet for å vise respekt og takknemlighet for innsatsen som ble gjort under frigjøringa.

- Har ikke lokale nivået også ansvar for å si fra om uheldige sider i nabolandets styre. Som Krim og Ukraina, og undertrykkelse av minoriteter?

- Jo, vi har et ansvar. Men det går an å ha to tanker i hodet på en gang. Det var Den Røde Armé som frigjorde oss og det med ufattelig store tap. Vi kan ikke skrive om den historien. Jeg tror også våre russiske venner kjenner standpunktene våre, at de vet hva vi mener om Ukraina og undertrykkelse av minoriteter - som homofile og urfolk. Jeg tror at samarbeidet og kontakten er med på å vise våre standpunkt. Vi hadde en delegasjon fra Petsjenga her i fjor på 17. mai, og det at ordføreren bærer urfolks plagg viser holdningen vår - uten at ord blir brukt. Det er viktig at vi fortsetter lokal samhandling av flere grunner, blant annet fordi det gir mulighet til også å ta opp vanskelige spørsmål.

- Spurte du UD om råd før du sa ja til invitasjonen?

- Nei. Jeg føler ikke at vi trenger å gjøre det heller. Derfra har det hele tiden blitt understreket at det lokale og regionale samarbeidet skal fortsett. Det er klart vi har en utfordrende tid, men jeg tror det hadde blitt vanskeligere dersom vi kuttet kontakten. Brannen i atomubåten i Arkhangelsk tirsdag er et eksempel på hvor viktig det er å jobbe for best mulig samhandling og varslingsrutiner. Da er vi også nødt til å ha en best mulig dialog.

Ikke bestemt

Fylkesmannen i Finnmark, Gunnar Kjønnøy, har ikke bestemt seg for om han kommer til å delta.

- Jeg fikk invitasjonen overlevert fra fylkeskommunen tirsdag. I dag er jeg på fylkesmannsmøte i Oslo, og jeg har ikke tatt noen avgjørelse.

- Hva avhenger avgjørelsen av?

- Min bestemmelse, svarer Kjønnøy.

- Influerer statsminister Erna Solbergs beslutning om ikke å delta i Moskva på din avgjørelse?

- Det kan jeg ikke svare på, siden jeg til nå ikke har vurdert saken.

Norges generalkonsul i Murmansk Ole Andreas Lindeman bekrefter at han har fått invitasjon fra guvernøren i Murmansk. Siden han ikke har svart på invitasjonen ennå vil han ikke svare SVA på spørsmålet om han kommer til å delta eller ikke. Begrunnelsen er at han mener det er høfligst først å svare guvernøren.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no