18. okt
MIDLERTIDIG: Osman Shire har klærne på stolen og håndkleet på andre siden av senga, og har pakket gym-matter på senga for komfortens skyld. Han lengter absolutt etter en egen hybel. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Osman Shire og seks andre må bo på gymsal
Hybelmangelen i Sør-Varanger har blitt merkbar også dette året, idet rundt 200 borteboere går på Kirkenes videregående skole.

Publisert: 25.aug.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:07

Av de rundt 550 elevene som har begynt et nytt skoleår på Kirkenes videregående skole denne uka, er det fremdeles noen som mangler bosted. Tirsdag var det ni elever som så seg nødt til å bo på gymsal på skolen.

- To av dem klarte å skaffe seg bosted, og nå er det sju personer som bor på gymsal, forteller rektor Øystein Hansen onsdag.

Det er omtrent som det pleier å være ved skolestart, ifølge Hansen. Med 200 borteboere på skolen og 68 fylkeskommunale hybler, må de fleste ut på privatmarkedet. Der er det trangt om plassen.

Blant de som ser seg nødt til å sove i gymsal, er Osman Shire. Han flyttet fra Vadsø for å begynne på VG2 Kjøretøy. Han var ikke blant de heldige som fikk fylkeskommunal hybel, og da måtte han ut på privatmarkedet.

- Jeg skrev annonse i en utleiegruppe på Facebook, men ingen kontaktet meg, sier han. De bostedene han fant, ble for dyre for studentøkonomien.

Shire prøvde å se om det var plasser igjen på skolen i Lakselv, men der var det fullt. Dermed fortsetter han letingen etter bosted. I mellomtiden synes Shire det er ukomfortabelt å ligge i gymsal.

Vertsfamilier

Skolen leter også etter elever som vil bo hos vertsfamilier. Vertsfamiliene får litt mer ansvar for eleven enn en hybelvert, men blir til gjengjeld betalt for det, i tillegg til at eleven selv betaler leie.

- Vi jobber med å få flere elever til å ville benytte seg av ordningen. Så langt har vi fire elever hos vertsfamilier, og vi har tre vertsfamilier som står klare til å ta imot nye elever. Om det er enda flere elever som ønsker seg inn på ordningen etter det, vil vi prøve å få flere hjemler til vertsfamilier, forteller rektoren.

Noen gir opp

Skoleledelsen hadde gjort gymsalen og tilknyttede garderober klar til innflytting før skolestart. Men det er helt klart en midlertidig løsning.

- På det lengste har vi hatt elever i skolens gymsal i to uker. Erfaringsmessig blir det færre på gymsalen etter hvert, sier Hansen.

Håpet er bare at elevene forlater gymsalen fordi de har funnet seg hybel - og ikke fordi de gir opp.

- Vi vet at det skjer hvert år. Både at elever velger å ikke reise til Sør-Varanger fordi de ikke har fått seg hybel, og at noen pakker sammen og drar herfra fordi de ikke finner noe. Det er veldig sørgelig om elever må takke nei til skoleplass hos oss fordi de ikke finner bosted, sier Hansen.

Han oppfordrer derfor flere i Sør-Varanger om å leie ut rom og hybler.

- Vi synes det er fryktelig synd at noen av våre elever ennå står uten boplass. Skolen er startet og elevene trenger å få ro rundt bosituasjonen sin. For mange er dette første gang de bor hjemmefra, og da er det viktig at de finner seg til rette både på skolen og der de skal bo.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no