13. des
ØVELSE: Denne gangen var det bare øvelse. Neste gang kan det være alvor. Kamilla Irene Samuelsen (Alta) og Aslak Heika Hætta Bjørn (Sør-Varanger) var to av rundt 50 ungdommer som øvde på sivil ulydighet i helga. (Foto Natur og Ungdom)
 
Øvde på sivil ulydighet
I helga samlet Natur og Ungdom 50 ungdommer for å øve på sivil ulydighet i Kvalsund. Fra Sør-Varanger øvde Aslak Heika Hætta Bjørn.

Publisert: 23.jun.2014 15:24
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Deltagerne fikk trening i å lenke seg sammen, og i å bli båret vekk. På leiren deltok også Aslak Heika Hætta Bjørn, kirkenesværing og sentralstyremedlem i Natur og Ungdom.

Uaktuelt

- Dumping av gruveavfall i rene fjorder er helt uaktuelt. Vi er klare til å sette øvinga ut i praksis om regjeringen tillater sjødeponi i Repparfjorden, sier Bjørn.

Ungdommene har aksjonert mot Nussirs planer om å dumpe gruveavfall i Repparfjorden.

- Nussir har søkt om å dumpe 17 lastebillass i fjorden, hver time, hver dag i tjue år. Og Norge er et av kun fire andre land i verden som bruker miljøfiendtlige sjødeponi. De tre andre landene vurderer, eller har innført forbud mot nye deponier. Da syns vi at det utrolig pinlig at Norge som verdens eneste vurderer å etablere nye sjødeponi, sier Bjørn.

Bøkfjorden

I Bøkfjorden har man idag et sjødeponi fra Sydvaranger Gruve.

- Kampen om sjødeponi er ikke bare en enkeltsak for Kvalsund. Flere steder ser man at gruvemafiaen jobber iherdig for å få dumpe fjell og gift i norske fjorder. Jeg er ikke villig til å sitte og se på at det legges til rette for å ødelegge fjordene våre, som man har gjort i Kirkenes, sier Aslak Heika Hætta Bjørn.

Natur og Ungdom har samlet 250 personer på listen over aksjonister som er villige til å lenke seg mot gruveplanene. Nå ligger saken til behandling hos Miljødirektoratet. Natur og Ungdom krever at prosjektet stopper der.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no