18. okt
SISTEMANN: Dukker representerer mennesker fanget i røyken under øvelsen.
 
Øvelse gjør mester
Å finne mennesker inne i et brennende hus fylt av røyk krever erfaring og øvelse.

Publisert: 05.jun.2016 15:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:05

Røykdykkerne ved brannvesenet i Sør-Varanger skal ha fire «varme dykk» i året, pluss noen kalde. Onsdag brukte de den gamle Sjømannsklubben i Kirkenes som øvingslokale.

Tre mennesker, i form av dukker, befinner seg inne i huset.

Det er ikke brann denne gangen. Øvelsen går på å finne dem i huset tettpakket med røyk. Rolf Gunnar Nilsen har 20 års arbeidserfaring fra brannvesenet i Sør-Varanger og er utrykningsleder. Han har briefet kollegene og to røykdykkerlag er klare til å rykke inn, sammen med kolleger fra Avinor.
– Vi har en bistandsavtale med dem. Vi hjelper hverandre når noe skjer. Da er det viktig å øve i lag, og lære av hverandre.

Manngard i røyken

Slanger rulles ut. Pustemasker og hjelmer omslutter hodene. Tette heldekkende brannuniformer omslutter kroppene. Røyken fra huset siver ut gjennom pipa og et par ventiler.
– Vi bruker «bananolje», sier Nilsen.
– Det er det vi kaller det. Såkalt «teaterrøyk». En miljøvennlig ufarlig røyk.

Realistisk er det uansett. Da første lag forsvinner inn døra er sikten null. Ikke lenge etter kommer andre lag. Det er tre «personer» å finne. Det tar ikke lang tid før den første dukken lempes ut døra. Noen minutter seinere kommer den andre. Men hvor er den tredje?
– Når vi går inn i huset vet vi ikke hvor store rommene er, forklarer en av røykdykkerne.
– Vi føler oss fram langs veggene. Det ene laget holder til venstre, det andre langs høyre. Vanligvis er vi bare ett lag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I den intense røyken går de sakte framover, føler seg fram med føttene langs gulvet mens de memorerer hvor de går. Fokus og konsentrasjon. Ikke plass til andre tanker. De har hver sin vannslange i hendene.
– Det er livlina, sier de.
– Skjer det noe så vi må ut igjen fort kan vi følge slangen tilbake.

Det piper kraftig i utstyret til en av røykdykkerne. Som en brannalarm.

Kald kropp

Han må ut. Det er slutt på lufta i flasken. Ut med en gang. Pipinga betyr at de har nok luft til å komme seg tilbake, og ut, men ikke mer.

Hvor er den tredje «personen»? Alle er ute igjen, men den tredje er ikke funnet. Inn igjen. Hadde det vært et virkelig menneske hadde de kunnet bruke varmesøkende kamera. Det ser gjennom røyken og varmen fra mennesket avtegner seg som en hvit siluett. Hvis det er virkelig brann er det omvendt, varmen rundt er så kraftig at mennesket blir det kjøligere elementet og røykdykkerne finner personen da også.

Ei kraftig vifte settes i døråpningen til øvingshuset og det letter mye av røykteppet. Men før den får virket særlig lenge er den siste dukken ute.

Når de gjennomsøker et rom fra vegg til vegg går røykdykkerne manngard forklarer de. Nesten arm i arm tvers over. Så et skritt til siden og gjennom rommet en gang til.

Så plutselig går den virkelige alarmen for brannfolkene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Folk følger med

Den hyler skarpt og alarmerende. Det er spontan reaksjon. På sekunder begynner alle å pakke utstyr. Meldingen går på røykutvikling. Hvor? Ved den gamle sjømannsklubben...

Det roer seg. Noen har ikke oppfattet twittermelding fra politiet om øvelsen. Det er øvelsen som er observert.
Utrykningsleder Nilsen og kollegene kan roe ned. Av med hjelmer og flasker. Gikk øvelsen greit?

– Ja, litt uvant å være to lag. En annen kommunikasjon.

Hadde det vært en virkelig brann ville de ha puttet klær i søppelsekker nå, rett til vask. Minst mulig kontakt med skadelige stoffer og røyk. Brannmenn og røykdykkere i Sør-Varanger er med i aksjonen «Brannmann mot kreft» og har rutiner for sin egen helse.

Med øvelse i ufarlig røyk kan de hoppe over vasken. De skal tilbake til brannstasjonen, rigge bil og utstyr, klare til neste utrykning. Så en avsluttende debriefing. Men ikke med en gang.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I sola utenfor den gamle sjømannsklubben vil de mer.
– Vi fyller huset igjen. En runde til folkens.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no