14. okt
Parade: Den første norsk-russiske Pride i Kirkenes.
 
Over 200 deltok i pride-paraden
Lørdag ble det gjennomført en historisk pride-parade i Kirkenes. Hovedparolen var slagordet «Kjærlighet uten grenser».

Publisert: 25.sep.2017 15:58
Oppdatert: 23.okt.2017 11:25

I paraden deltok det nærmere 200 personer, der ca. halvparten var tilreisende aktivister og halvparten lokale innbyggere. Paraden var organisert av FRI, Amnesty international, Den norske Helsingforskomiteé og Skeiv Verden.

Anledningen for gjennomføringen var på bakgrunn av møtevirksomhet og workshops med deltakere fra organisasjonene i Kirkenes. Formålet var å bygge nettverk og utvikle dialog i det videre arbeidet for styrking av menneskerettigheter i Russland.

HISTORISK TOG
Kirkenes har som gruveby en lang historisk tradisjon med ulike demonstrasjonstog og parader. Den første kontroversielle samlingen i byen var en varm septemberdag, for nærmere for 111 år siden. Den gang samlet folk og arbeidere seg under parolene til Nordens Klippe. Tradisjonen med å ta til gatene med krav om solidaritet og like rettigheter, ser derfor ut til å fortsette.

Derfor var rammene for det første pride-toget i Kirkenes, godt tilrettelagt i det som ble en ny historisk markering i gatene - en septemberdag i 2017.

STØTTE FRA ORDFØRER
Fremst i toget fikk organisasjonene god drahjelp fra ordfører Rune Rafaelsen, som kunne opplyse at dette var første gang han selv deltok i ett pride-tog.
Og det ga mersmak.

Under appellen etter torget la han trykk på viktigheten av å vise mangfold og bygge relasjoner. Ordføreren ønsket samtidig aktivistene velkommen tilbake til Kirkenes og siterte Kongens ord.
Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre, siterte Rafaelsen.

TAKKET FOR GJESTFRIHETEN
Aktivistene var storfornøyd med at så mange fra det sivile samfunnet valgte å stille opp i paraden. Pride-paraden var åpen for alle og hadde deltakelse fra både store og små, samt flere firbeinte.

Leder for LHBT-organisasjonen Maximum i Murmansk, Sergey Alekseenko, takket for at Kirkenes hadde åpnet armene for aktivistene i helgen.
Vi søkte om å få gjennomføre priden i Murmansk, men myndighetene avslo søknaden vår. Derfor er vi utrolig takknemlig for at Kirkenes ville være vertskapsby, og at så mange ville delta i paraden med oss, sa en svært takknemlig Alekseenko.

FLAGGET FOR PARADEN

Kvelden før paraden, under debattmøtet om menneskerettighetsutfordringene i Russland, lovet ordfører Rune Rafaelsen at rådhuset skulle flagge med regnbueflagget. Dette på rådhusplassen, tvers over kontorvinduene inn til det russiske konsulatet.

Regnbueflagget (The Rainbowflag) er over 30 år, og har blitt et verdenskjent symbol for rettighetene og frigjøringskampen for LHBT-personer (homofile, lesbiske, bifile og transpersoner).

Regnbueflagget symboliserer fellesskap og friheten til selv å definere sin identitet, kjærlighet og seksualitet. Russland har flere gang slått ned på denne type flagging i eget land, da flagget ansees som propaganda av homofile rettet barn og unge. Dette etter anti-propaganda-loven fra 2013.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no