16. okt
KORT: Asylsøkerne blir bare i Fjellhallen én natt ifølge UDI, for å gjøre plass til den stadig økende strømmen.
 
Over 3000 asylsøkere over Storskog
Asylsøkerstrømmen over Storskog øker stadig. På mandag ble dagsrekorden slått igjen, med 174 asylsøkere.

Publisert: 03.nov.2015 10:49
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

Dagsrekorden for asylsøkere over Storskog blir slått gang på gang. Torsdag kom det 147 asylsøkere på én dag, ifølge en oversikt fra politiet. Og mandag kom 174 over grensa.

Per 1. november var det kommet 2856 asylsøkere over grensa på Storskog, ifølge tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI). Det betyr at det nå har kommet over 3000 asylsøkere over grensa.

Dagene ellers forrige uke var ikke mye mindre aktive. Torsdag kom 137, og lørdag 147. Totalt for hele uka teller man hele 800 asylsøkere over Storskog.

Én overnatting

Med det økte antallet, har også gjennomstrømningen blitt hurtigere. Utlendingsdirektoratet (UDI) bruker for tiden større charterfly til å transportere asylsøkere ut av Sør-Varanger daglig.

Regional UDI-rådgiver Ignacia Gonzalez har ikke tallet på hvor mange de har sendt videre til andre steder i landet den siste uka. Men hun slår fast at det er mange, og de tilbringer maks et par dager i Sør-Varanger.

I begynnelsen av asylkrisa var det et mål at asylsøkerne ikke skulle være lengre enn fire dager i transittmottaket i Fjellhallen. Nå er det snakk om bare én overnatting i Fjellhallen.

– Når de kommer inn i landet, overnatter de én natt i Fjellhallen. Så sendes de til helsesjekk, og deretter transporteres de ut. Mange får en natt til i Neiden Transitt, før de settes på fly, forteller Gonzalez.

– Vi har vært nødt til å holde den rytmen oppe, for å gjøre plass til asylsøkerne som kommer, slår hun fast.

Sendte uten sjekk

Det var også grunnen til at to fly ble fylt med asylsøkere som ennå ikke hadde blitt sjekket for tuberkulose i løpet av helga. Den rekordstore ankomsten gjorde det nødvendig å gjøre plass fortere, ifølge Gonzalez.

Hun forsikrer imidlertid at de har oversikt over hvor asylsøkerne ble sendt.

– De vil bli fulgt opp, sier hun.

Nok så langt

Gonzalez forteller at de har nok steder å transportere asylsøkerne til akkurat nå. Det er imidlertid et stadig arbeid med å skaffe nye plasser.

I ett tilfelle har asylsøkere blitt sendt til Sør-Norge fra Sør-Varanger. UDI-rådgiveren påpeker imidlertid at det fortsatt er meningen å holde asylsøkerne som kommer inn over Storskog i Nord-Norge.

Nettstedet iFinnmark skriver at UDI nok en gang har blitt nødt til å ta i bruk hotellplasser i Kirkenes i påvente av plass i Fjellhallen, på grunn av presset av asylsøkere.

Avskrekker afghanere

Flere og flere asylsøkere har kommet fra Afghanistan den siste tiden. Asylsøkerne var først stort sett fra Syria. Ifølge NRK var det omtrent halvparten afghanere som kom over grensa per lørdag.

Med det har Utlendingsdirektoratet (UDI) forsøkt å avskrekke afghanerne. De har gått ut på Twitter og informert om at afghanere som får avslag på søknaden, risikerer å bli sendt tilbake til Afghanistan. De fleste voksne enslige menn fra Afghanistan får avslag på søknaden sin i Norge, informerer UDI ifølge statskanalen.

Torsdag snudde tre afghanere på grensa, ifølge NRK nettopp på grunn av den risikoen.

Søndag snudde to asylsøkere til på grensa. Politivakta kommenterer ikke til SVA om hvilken nasjonalitet de to hadde.

– Stopper flyktninger i Russland

Den uavhengige russiske nettavisen Bloger51 meldte i forrige uke om at asylsøkere uten Schengen-visum da ble stoppet ved Titovka, en av de tre kontrollstasjonene mellom Murmansk og Storskog.

Det hindrer imidlertid ikke flyktningstrømmen, da det er mange asylsøkere som venter på overgang i Nikel.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no