11. des
JOBBER: Ellen Mari Lindkvist og resten av eiendomsskattearbeiderne jobber ekstra for å få unna alle klagene. (Arkivfoto)
 
Over 800 har klaget på eiendomsskatten
Rett over ti prosent har klaget på eiendomsskatten innen fristen gikk ut fredag. Nå jobbes det ekstra for å få unna gjennomgangen av alle klagene.

Publisert: 28.apr.2015 14:44
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

Fredag 24. april gikk klagefristen ut for eiendomsskattesaker. Den hadde da allerede blitt forlenget i to uker, som en respons på den uventet store klagemengden.

Mandag denne uka hadde Sør-Varanger kommune registrert omtrent 800 klager.

- Det vil bli noen flere. Det endelige antallet vil ikke være klart på en stund, og noen skatteytere har fått utsettelse på klagefristen, opplyser Ellen Mari Lindkvist til SVA.

Lindkvist er prosjektleder for eiendomsskatt i Sør-Varanger kommune, og er blant de som vil jobbe med klagene den neste måneden.

Ti prosent

De mange klagene kommer i etterkant av prosessen med å få registrert alle eiendommene i kommunen, etter at kommunestyret bestemte at ikke bare folk i sentra-Sør-Varanger skulle betale eiendomsskatt. Omtrent 7800 eiendommer er registrert i kommunen, ifølge Lindkvist. Det vil si at de registrerte klagene så langt er rett over ti prosent.

- Hvordan er klagemengden i forhold til det dere hadde ventet?

- I henhold til Kommunenes sentralforbund er ti prosent klager ved nytaksering/omtaksering av eiendommer ikke uventet, svarer Lindkvist.

De får støtte av tidligere uttalelser fra takseringsfirmaet Verditakst, som målte eiendommene for kommunen. Ole C. Torgersen i firmaet har sagt at de har sett både to-tre prosent klager, og ti prosent, når de har jobbet for andre kommuner.

Jobber ekstra

Tidligere har kommunen hatt som mål å ha ferdigbehandlet alle klagene innen utgangen av mai. Lindkvist vet nå at de ikke får unnagjort absolutt alle innen den tid.

- Klagebehandlingen for de fleste eiendommene håper vi skal være ferdige i løpet av mai. Det vil være noen som gjenstår, men vi håper å kunne ha svart de fleste innen da, sier hun.

- Klagebehandlingen er allerede i gang, og rundt ti prosent er allerede ferdigbehandlet, legger hun til.

De kommunale ansatte jobber ekstra for å få unna klagene.

- Det er en del ekstra jobb med klagene, men dette må man forvente, og man ønsker også at flest mulig skal få svar så raskt som mulig, ifølge Lindkvist.

Lindkvist nevner ikke nøyaktig hvor mye ekstra arbeid det dreier seg om. Men kommunen har ikke hyrt inn ekstra hjelp.

Det er for tidlig for Lindkvist å si hvor mye kommunen får inn i eiendomsskatt i forhold til budsjettet, og hvor mye klagebehandlingen koster for kommunen. Men hun opplyser at budsjettet har forholdt seg til at det vil bli en del klager som behandles.

Stor variasjon

Lindkvist kan fortelle at det er stor variasjon i klagene.

- Noen kan behandles administrativt, mens andre skal til nemnda. Kompleksiteten er forskjellig. De er i all hovedsak fordelt på spørsmål rundt areal, tilstand på bygg og noen går på verdifastsettelsen, sier hun. Hun nevner noen mer kuriøse tilfeller:

- Det er eiendommer som har skiftet eier uten at dette er tinglyst, slik at kravet har gått til gammel eier, og noen har stilt spørsmål ved hvorfor de i det hele tatt skal betale eiendomsskatt, nevner hun som eksempel.

Noen har som nevnt fått utsatt klagefristen ytterligere.

- Det er gitt på grunn av for eksempel at eiendommen er vanskelig tilgjengelig på den årstiden vi er i nå, eller at kompleksiteten av eiendommen tilsier en utsettelse, det eksakte antallet med utsettelse har vi ikke tilgjengelig nå, forteller Lindkvist.

Hun har ikke full oversikt over hvor mange som har fått videre utsettelse, eller hvordan klagene fordeler seg på de forskjellige grunnene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no