19. okt
VINNERNE: Lag 7, bestående av Aurora Beddari, Iver Henninen, Ada Hølvold, Marius Hanslien og Kristin Nystad. (Begge foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Overbeviste med hydrogenbil
Lag 7 stakk seg foran både luftballong og Kirkenes-app da kommunens niendeklassinger møttes til innovasjonsdyst.

Publisert: 27.okt.2016 14:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

Det var med en intrikat bilmodell laget av papir og plast, at fem niendeklassinger stilte seg opp foran dommerne og foran resten av konkurrentene.

Dette var ett av drøssevis av forslag som Sør-Varangers niendeklassinger kom opp med i løpet av mandagen. Niendeklassinger fra rundt om i kommunen var samlet på Kirkenes skole for å komme med ideer som kunne forbedre kommunen. Et dommerlag bestående av kommunerepresentanter og folk fra det lokale næringslivet skulle bedømme hvor gode ideene var, og hvor godt lagene hadde utarbeidet dem.

To andre lag konkurrerte mot hydrogenbilen i finalen. Gruppe 11 stilte seg opp med SVK-appen, et mobilprogram der man skal kunne bestille alt fra hotellrom til bussbilletter og turistturer. Gruppe 22 kom med ideen om en luftballongbedrift, med reklame på ballongen, turistturer både på sommer og vinter, og en live kamerafeed fra ballongkurven.

Til syvende og sist var det imidlertid hydrogenbilen som vant frem. Dommerne valgte ideen fordi de mente det var den mest fremtidsretta og innovative ideen, som brukte ting elevene hadde lært i naturfag og fysikk. Gruppa hadde en helt egen hydrogenfabrikk som en del av ideen, der man kan trekke ut hydrogen fra vann igjennom å bruke strøm.

- Slik får vi en bil som ikke bruker karbondioksid, forklarte de.

Inngående

Gruppene er delt inn på tvers av skoler og kjønn, og det er mye variasjon i hva ungdommen kommer frem til. Langs en av veggene finner vi gruppe 18, som har designet en aktivitetspark - eller «Action Center», som de har valgt å kalle det.

- Her er ballbinge, dette er et klatrestativ, dette er et lite basseng. Her inne er det gokart, forklarer Silje Celine Mudenia Gundersen.

Grunnen til at de gikk i den retningen, er rett og slett fordi de synes Sør-Varanger er litt kjedelig. Men det var ikke bare gøy de skulle tenke på. Da de kom foran dommerne, ble de spurt om både arbeidsplasser og hvor mye de tenkte det hele skulle koste.

Kostnadene er de ikke sikre på. Men de tenker at man skal tjene på alt.

- Det skal være arbeidsplasser på alt, fra restauranten til kinoen og butikken. Så må man ha vakter, og noen som kan passe på i klatreveggen, forteller de.

I midten av salen finner vi et rosa bygg med resykleringssymbol på. «Use Again», av gruppe 12, skal være en litt mer hipp bruktbutikk.

- Hvorfor tenker dere bruktbutikk, når Fretex finnes allerede?

- Ungdommen vil ikke gå til Fretex, konstaterer Filip Babel. Veldedighetsformålet er også annerledes, idet en del av inntjeningen skal gå til Røde Kors.

Videre i skolen

Denne konkurransen endte i løpet av mandagen. Men meningen er at ideene skal kunne tas videre der det lar seg gjøre, både i undervisningen og i elevbedrifter.

- Det kan være et dytt for å starte eget entreprenørskap, sier Nina Danielsen i Ungt Entreprenørskap.

Rektor Michael Berstad har ingen illusjoner om at man kan gjøre elevbedrift direkte ut av å lage hydrogenbiler. Men han ser for seg at noe slikt kan gjøres til et naturfagprosjekt om å for eksempel lage hydrogen.

- Det kan være motivasjon i seg selv å vise at fag som naturfag kan føre til større produkter i fremtiden, sier han.

- Ellers kan for eksempel Kirkenes-appen komme inn i prøveprosjektet vi har med valgfag i programmering, legger han til.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no