23. okt
HISTORISK: Det har alltid vært ett grensekompani i Sør-Varanger, men nå er det to, Pasvik og Jarfjord. Generalmajor Yngve Odlo holdt tale for garnisonssjef Jan Erik Haug og de nye grensejegerne, som blir de første i de nye kompaniene.
 
Overførte to helt nye kompanier
– Dette er en historisk begivenhet og det synes jeg er fantastisk å få være med på, sier garnisonsjef Jan Erik Haug. Fredag overførte han kommandoen ved to helt nye kompanier.

Publisert: 06.des.2013 14:02
Oppdatert: 23.okt.2017 10:35

– Det er fantastisk å få være med på en del av historien til GSV på denne måten, sier garnisonsjef Haug. Han skryter av de ferdigutdannete grensejegerne som snart skal flytte til den nye garnisonen på Svanvik og forteller at det skjer endringer i hvordan kompaniene blir styrt også.

Beste jeger

– Det er utrolig hva de klarer å få ut av disse ungdommene, som var sivilister for bare et halvt år siden. Jeg er både stolt og glad i dag, sier Jan Erik Haug. Han har akkurat delt ut samekniven og diplomet til Beste Jeger, som ble Håkon I. Bjørkum, og som skal bli patruljeleder i Grense Jakobselv.
– Jeg har ikke hatt dette i tankene i det hele tatt, bare prøvd å gjøre mitt beste, sier Bjørkum, som gleder seg til å komme ut på grensa.
Haug har også foretatt kommandooverføring fra utdanningskompaniet til de to nye kompaniene Jarfjord og Pasvik, som de to nye kompanisjefene Torgeir Brøndbo og Lars Einar Kjøren skal lede.

Spesialisering

– Det nye er at vi tidligere hadde ett grensekompani, nå har vi to. Kompanisjefen satt tidligere på Høybuktmoen, men skal nå ut til stasjonene, Svanvik, som straks er ferdig til overlevering, og den som vi planlegger å bygge i Jarfjord. Dette betyr en mye tettere og bedre oppfølging og kontakt mellom ledelsen og grensejegerne, noe vi igjen tror vil gjøre tjenesten enda bedre, sier Haug.
En annen forandring er at grensejegerne nå får spesialiserte oppgaver i motsetning til den mer allround opplæringa de hadde før.
– Nå får vi spesialister innen tre områder, OP, patrulje og utrykning. Og vi får en annen troppsstruktur med tre tropper. Veldig mye nytt, med andre ord, sier han.

Rendyrking

– Men jeg er overbevist om at vi gjør noe riktig på grensa, både når det gjelder vår egen organisering og samarbeidet med politiet og Russland. Det kommer folk fra hele verden for å se hva vi sammen har fått til her, og vil lære hvordan vi gjør det. De forandringene vi gjør nå i kompaniene er egentlig bare en rendyrking av de arbeidsmetodene vi vet fungerer godt, sier garnisonsjefen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no