13. des
HELSEMINISTEREN: Bent Høie (H) under en av Stortingets spørretimer.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 
Overlege til helseministeren: - 37 pasienttransporter kunne ikke gjøres i nord sist uke
Helseministeren møtte bekymret helsepersonell i Tromsø lørdag.

Publisert: 05.mai.2018 16:34
Oppdatert: 06.mai.2018 10:02

– Mai og juni kommer til å bli utfordrende for å holde alle luftambulanseflyene i drift, sier adm.dir. Lars Vorland i Helse Nord, i en NRK-artikkel. Lørdag møtte han og flere andre på Universitetssykehuset Nord-Norge med helseminister Bent Høie, for å diskutere det pågående problemet med ambulanseflyene.

Akuttmedisinsk klinikkoverlege Mads Gilbert på Universitetssykehuset Nord-Norge opplyste på møtet om 37 tilfeller der pasienter ikke kunne bli transportert med ambulanseflyene sist uke. På det verste sto nesten alle flyene på bakken.

Informasjonsflyten skal i alle fall bli bedre. Fylkeslegene i Troms og Finnmark skal nå få daglig informasjon klokken 9 og 15 om tilstanden til luftambulansene.

Fortsatt bekymret

Fredag mente Luftambulansetjenesten at de skulle ha kontroll i helga, tross at enkelte fly er ute av drift. Gilbert er likevel bekymret, og føler ikke at situasjonen er under kontroll ifølge statskanalen.

Nordlys skrev også lørdag at fire av ni fly var varslet utmeldt i løpet av et døgn i helga.

At det svenske selskapet Babcock har blitt innhyrt med et ambulansefly i reserve, beroer heller ikke Gilbert nevneverdig. Forrige uke kunne det nemlig ikke brukes, ifølge ham, fordi det svenske mannskapet har andre prosedyrer enn de norske - og lengre responstid.

Foreslår flere helikopter

Luftambulansetjenesten har fra før av et ambulansehelikopter og et Sea King-helikopter som kan brukes til transport, selv om disse er tregere enn flyene. Helse Nord har ifølge NRK spilt inn til Helsedepartementet å få leie to helikoptre fra Forsvaret for pasientfrakt.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no