8. des
TILTAK: Helse Nord mener Babcock kan overta basen i Alta dersom det på nytt skulle oppstå svikt i ambulansflyberedskapen. Statsminister Erna Solberg (H) bekrefter dette, men sa i Stortingets spørretime at situasjonen nå har normalisert seg.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
 
Babcock kan overta flyambulanser tidligere
Babcock kan overta basen i Alta allerede i september. Det er et av tiltakene Helse Nord har foreslått til Helseministeren.

Publisert: 06.jun.2018 14:14
Oppdatert: 09.jun.2018 15:40

Hvis ambulansefly-situasjonen ikke blir avklart, kan Babcock allerede fra september overta driften av en flybase. Fra nyttår kan de drive flere baser, melder NTB.

Overta gradvis

Luftambulansetjenesten har planlagt flere tiltak dersom det på nytt skulle oppstå svikt i beredskapen for ambulanseflyene. Ett av tiltakene er at den nye operatøren Babcock gradvis overtar driften av flyambulansebasene.

En base kan overtas på tre måneders varsel, tidligst i september, og flere baser etter 1. januar 2019. Det går fram i en rapport om planlagte tiltak fra Helse Nord til helseministeren. Det er i tilfelle basen i Alta som er mest aktuell å overta fra september da dette flyet kan fly kortbane. Fra januar og framover vil Babcock få levert to nye fly per måned.

Møter Babcock

– Innbyggerne og helsepersonell kan være trygge på at situasjonen overvåkes kontinuerlig. Planen skal bidra til en forutsigbar og normal beredskap for innbyggerne og helsetjenesten, sier helseminister Bent Høie (H).

Han møter Babcock 11. juni for blant annet å diskutere hvordan Babcock kan bidra for å trygge beredskapen fram til selskapet overtar hele ansvaret for beredskapen 1. juli 2019.

– Har normalisert seg

Også statsminister Erna Solberg (H) har antydet at Babcock kan komme til å starte tidligere. Statsministeren sier hun forstår at ambulansefly som står på bakken, skaper engstelse i nord. Men situasjonen har normalisert seg, mener hun.

– Regjeringen jobber med planer for hvordan vi kan sikre beredskapen og i hvilken grad den nye leverandøren kan levere tidligere. Det kan hende at vi må forhandle med Babcock om de kan starte før, sier Solberg til NTB.

Har ansvaret

Solberg måtte svare på flere spørsmål om beredskapen i Nord-Norge da hun stilte i Stortingets muntlige spørretime.

– Ansvaret for å levere gode helsetjenester hviler på regjeringen og helseforetakene, fastslo statsministeren. Hun viste til beredskapsplanen som ble lagt fram 7. mai, og som innebærer at Forsvaret bistår ved syketransport.

Ikke enige

Ap og KrF støtter ikke Rødts forslag om å annullere luftambulanseanbudet, men vil pålegge regjeringen å finne andre løsninger på striden. Senterpartiets helsepolitiske talskvinne, Kjersti Toppe, mener Ap/KrF gir helseminister Bent Høie alle fullmakter.

– Vi vet hva han syns, han vil aldri gå inn og annullere kontrakten, sier Toppe.

Teknikere i uvisshet

Flyambulanseselskapet Babcocks verksteder skal være i Norge, men hvor mange flyteknikere de trenger eller hvor verkstedene skal ligge, er ikke avgjort.

– I praksis har de 50 ansatte flyteknikerne som blir berørt, fått beskjed om at de mister jobben neste sommer, sier leder Øyvind Strøm i flyteknikernes fagforening Norsk Helikopteransattes Forbund til FriFagbevegelse.

Babcock opplyser til FriFagbevegelse at alle verkstedene for vedlikehold av ambulanseflyene skal ligge i Norge, og at ett verksted for hovedvedlikehold i Nord-Norge kanskje blir lagt til Tromsø. Tidligere har selskapet gitt uttrykk for at de ville flytte vedlikeholdet til Sverige.

Til Tromsø

– Vi skal bygge opp en større vedlikeholdsbase i Tromsø, og der må vi ha dyktige fagfolk. Det vil derfor fortsatt være behov for mange av dem som i dag jobber med vedlikehold i Tromsø, når vi etablerer vår egen base der. Vi skal også ha teknikere på alle flyambulansebasene i Norge, sier daglig leder Marius Hansen i Babcock til FriFagbevegelse.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
TROMSØ:Luftambulansefly fra Lufttransport inne til service i Tromsø.
Foto: Rune S. Bertinussen/NTB scanpix

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no