7. des
TUNELLBAKKEN: Tunellbakken sto ferdig i 1919. Bakken hadde før krigen to dommertribuner. Utpå 1950 tallet fikk bakken flomlys, lengere kul, men nå bare 1 dommertribune. ((BIL-arkiv).
 
På jakt etter bilder og gode historier
Einar Berg, Torbjørn Mortensen, Harald Lysfjord, Arild Baumann, Trond Dahlberg og Pål Waatsveen står tilsammen for mange hundre års historie i Bjørnevatn idrettslag. Nå samler de bilder til neste års hundreårsjubileum.

Publisert: 12.des.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Side 8 og 9

BIL fyller 100 år i 2017:

Hver onsdag møtes BIL-veteranene - eller «gammelguttan», som de selv kaller seg - for å bla gjennom bilder og ikke minst servere gode historier og få seg en god latter. Historiene og latteren sitter løst. Dersom det er noe i at en god latter forlenger livet, så skulle både Bjørnevatn IL og medlemmene leve godt i hundre år til. Alle møtene avsluttes med en badstu.

- Vi må avslutte ved ni-tiden. Da blir vi etterlyst av kjerringene våre, sier de og gapskratter. Det blir mang en god latter når de seks setter i gang. Innsamlingen skal kulminere i en bok om Bjørnevatn idrettslags hundreårige historie. Går det som historiesamlerne håper vil boka komme ut til høsten.

Kartlegging

Nå er samlerne inne i en kartleggingsfase. 

- Vi har brukt noen onsdager nå på å gå gjennom bilder og det arkivet som idrettslaget selv, sier Einar Berg.

- Nå er vi også ute etter gode historier og bilder som bjørnevatnværingene måtte sitte inne med. Jeg er sikker på at det er mye som mangler i vårt arkiv, sier Kurt Røst.

- Kall det gjerne gullkorn, sier Trond Dahlberg.

Ingen er hundre prosent sikker på BILs stiftelsesdato og når idrettslaget fyller hundre år. Den offisielle datoen er satt til 9. februar 1917, men verken Einar, Torbjørn, Harald, Arild, Trond eller Pål er helt sikre på om den datoen er riktig.

- Det finnes ingen plass hvor datoen står. Det har ihvertfall ikke vi funnet.

- I Riksarkivet står det at Finnmark idrettskrets ble stiftet i 1919, men på dette tidspunktet er Bjørnevatn skilag medlemmer, men ikke Bjørnevatn idrettslag.

- Ja, det er vi. Og Bjørnevatn skilag noen år før, sier Røst.

- Vi er like gammel som Finland, så jeg. De feiret 99-årsdagen sin sist tirsdag, sier Trond.

- Har vi vært medlem av Sør-Varanger samvirkelag, spør Lysfjord etter et dypdykk i en av de mange konvoluttene som ligger på bordet på et av kontorene i garderobeanlegget i Bjørneparken. 

Kurt Røst nikker bekreftende og sier at han savner et godt bilde av BIL-brakka.

- Det skulle vi hatt. Men Oskar Hansen hadde både tegning og bilde, vet jeg. Får vi tak i det?

- Det var nok mer fest enn idrett i den brakka der, sa Einar Berg og benekter at det er festlighetene som gjør at ingen er helt sikre på stiftelsesdatoen til neste års jubilant. En viktig årsak er nok at tyskerne brant ned mye av idrettslaget arkiv da de forlot Sør-Varanger.

- På grunn av nedbrenningen så er vi spesielt på jakt etter BIL-bilder fra før krigen, sier Berg.

Og slik går tiden. En av guttene kaster fram et bilde eller en historie, hvorpå en annen kommer med en historie som knyttes til dette.

- Vi har det fantastisk morsomt når vi møtes her. Onsdagskveldene går fort, sier Einar Berg.

Skape liv

Bjørnevatn idrettslag har gjennom ti tiår vært roten til stor aktivitet i Grubebyen. Uansett om det har vært i hopp, turmarsjer, langrennskonkurranser, orientering, sykkel, fotball eller håndball. For å nevne noe. Med årene har aktivitetsnivået gått noe ned. Men i jubileumsåret er målet at det skal ta seg litt opp igjen ved å plukke fram noen av de gamle aktivitetene. BIL-guttene planlegger mange idrettskonkurranser i forbindelse med hundreårsjubileet også.

- Vi har snakket om at vi kanskje forsøker å blåse liv i vårcupen igjen, sier Trond Dahlberg.

- Og en turmarsj burde vi også prøve å få til, sier Pål Waatsveen, som med sine 55 år er desidert yngst i denne forsamlingen.

- Jeg trives godt som skårunge med disse. Man lærer mye i løpet av disse kveldene, sier han. 

- På 30-tallet presterte vi å bli kretsmestere i fotball etter to kamper. Det er godt gjort det, sier Kurt og blir møtt av en vegg av gapskratt på det lille kontoret. Bjørnevatnguttene ler så  tårene triller, mimrer og ler mer.

- Hopp var en kjempestor idrett her. På det meste hadde vi seks hoppbakker. Ikke rart vi fikk flere gode hoppere i Bjørnevatn, sier Einar.

- Nils Eriksen var nok den største. Han har nok ikke fått den æren han fortjente i BIL, sier Kurt og graver mer i en tjukk konvolutt stappfull med historiske bilder.

Sentralhall og Bjørnepark

De snakker om Sentralhallen, at det var grusunderlag da hallen sto klar i 1964, at det først ble spilt fotball der Anleggsmaskinskolen står i dag og at Bjørneparken først sto klar på 1980-tallet og fikk kunstgress i august 1988. Nå er anlegget oppgradert med stort klubbhus, speakerbu og flomlys.

- Nå gjenstår det bare å få et godt fotballag, sier en.

- 1. august 1988 måtte det være Bjørneparken åpnet. En kjenning av meg ble født den tredje, sier Kurt som har stålkontroll på det meste av idrettslige hendelser i Bjørnevatn de siste seks-sju tiårene. Han kommer også inn på Paul Sivertsen og den gang han satt i kommunestyret.

- Han gikk til valg på å få hurtigruta til Bjørnevatn.

- Han satt for Arbeidspartiet, som det het i Bjørnevatn den gang, sier Pål Waatsveen.

- Ble det drevet noe idrett i Bjørnevatn under krigen, spør en.

- Var ihvertfall dårlig med skiskyting, sa en annen.

- Det ble vel mest boksing, sa en tredje.

Mer latter, før Baumann og Mortensen gikk ut i en av de andre byggene i Bjørneparken på jakt etter flere tjukke konvolutter med bilder og dokumentasjon på et idrettslags aktive liv gjennom hundre år.

- Husker dere damenes pokal i hoppbakken, sa en etter å ha plukket fram et bilde fra hoppbakken. 

- Det var pokalen til lengste stående. 

Latteren når nye høyder og volumnivå. 

- Er det rart at klubben sliter, sier Torbjørn Mortensen etter å ha fått pusten igjen. Han plukker fram et nytt bilder og en ny historie kommer. Men Bjørnevatn IL er godt gående og BIL-guttene er enige om at den nye generasjoner gule og blå skjøtter klubben godt og bærer arven på beste måte.

Sortere

Etter at kartleggingsfasen er over og BIL-guttene forhåpentligvis har fått inn masse bilder som BIL-medlemmene sitter på og aldri offentliggjort, så vil det bli en sorteringsfase på nyåret.

- Da vil vi gå litt mer i dybden i det materialet som vi har samlet, sier Einar Berg.

- Jeg tror det skal bli en stor og tjukk bok, med mer bilder enn tekst og som vil komme ut i tide før julegavesalget om ett år, sier Trond Dahlberg.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no