23. okt
REAGERER: Pårørende Eva Henriksen og Thor Skavhaug reagerer på nedbemanning av ansatte på demensavdelingen ved Wesselborgen sykehjem. Her med pårørendekontakt Bente Aagot Mortensen (t.h.). (Begge foto: Siri Seim Sønstelie).
 
Pårørende fortviler over bemanningskutt
Wesselborgen sykehjem har i løpet av februar redusert antall ansatte på kvelstid fra tre til to pleiere. Det har skapt stor frustrasjon blant de pårørende.

Publisert: 09.mar.2017 23:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Det er pårørende ved skjermet avdeling på Wesselborgen sykehjem som nå reagerer. I et brev til sykehjemmet, som også er sendt som kopi til Fylkesmannen i Finnmark, Kommunalsjef Anne Brit Røst i Sør-Varanger kommune og Enhetsleder Lene Nilsen Holte i Sør-Varanger demensforening, uttrykker de pårørende sterk bekymring for beboerne og de ansatte ved avdelingen. Det var en av de pårørende, Eva Henriksen, som først ble gjort kjent med nedbemanningen under et besøk til avdelingen. Hun tok umiddelbart kontakt med pårørendekontakt, Bente Aagot Mortensen, før de sammen tok tak i saken.

Uakseptabelt

Ifølge pårørendekontakt for avdelingen, Bente Aagot Mortensen, er samtlige pårørende informert og samkjørte om klagen som nå rettes mot kommunen. De pårørende, slik det kommer frem i brevet, mener det er uakseptabelt og uforsvarlig med en slik nedbemanning. I verste fall kan det få alvorlige konsekvenser for beboerne, som har behov for trygghet, omsorg og pleie mener de.

- Det er uakseptabelt og uforsvarlig ovenfor beboerne. Det er mennesker med demens som alle har store individuelle behov. Det er rett og slett forferdelig at det er slik, sier Mortensen.

Totalt er det ni beboere på demensavdelingen ved sykehjemmet.

Mortensen forteller at forklaringen for nedbemanningen er knyttet til dårlig kommuneøkonomi. Det er noe de pårørende ytrer undring over etter at SVA i forrige uke skrev at Sør-Varanger kommune går med 16,5 millioner kroner i overskudd.

- Da vi ble gjort kjent med årsaken til nedbemanningen tok vi umiddelbart tak, for det hadde vi ikke mye forståelse for, sier Mortensen.

Redd for de ansatte

De pårørende er tydelige på at de ikke retter sine klager mot de ansatte, men mot kommunen og politikerne.

- Det er viktig for oss å understreke at dette ikke er noen kritikk av de ansatte. Vi ser at de gjør en fantastisk innsats for våre nærmeste, og vi er rett og slett redd for å miste dem, sier Eva Henriksen som er en av de pårørende. Hun har mannen sin på avdelingen.

- Ja, man kan si det slik at de er «englene» våre, legger Thor Skavhaug til. Han har kona si boende på Wesselborgen.

De setter stor pris på de ansatte, men er bekymret for om nedbemanningen vil kunne føre til sykemeldinger og behov for vikarer.

Eva Henriksen sier politikerne må få øynene opp og forstå hvilke konsekvenser nedbemanningene har.

- Politikerne må ta ansvar. De burde prøvd å være her en kveld eller to for å forstå hva det vil si å være to på jobb og ikke tre, sier hun mens hun tydelig uttrykker bekymring over situasjonen.

Tilbake til grunnbemanning

Også enhetsleder ved Wesselborgen sykehjem, Lene Nilsen Holte, mener bemanningen idag er utfordrende.

- Jeg ser at det er ufordrende med grunnbemanning på to avdelinger ved sykehjemmet. Det kan føre til avvik i tjenesten ved at eksempelvis stell kan ta lenger tid og øvrige beboere periodevis blir sittende alene uten tilsyn. sier Nilsen Holte i en e-post til SVA.

Wesselborgen hadde ifølge kommunen i 2016 en ekstraordinær bemanning for å ivareta brukere med økte behov. I kommunestyrevedaket om budsjettet for 2017 ble dette fjernet, og man gikk tilbake til grunnbemanning. I en e-post til SVA bekrefter kommunen at nedbemanningen er knyttet til nedskjæringer i helsesektoren. Situasjonen ved Wesselborgen er noe kommunalsjef for helse, omsorg og velferd, Anne Brit Røst, tar på alvor.

- Vi beklager på det sterkeste at pårørende ser seg nødt til å påklage bemanningssituasjonen. Vi tar situasjonen på alvor og vil være i tett dialog med enhetsleder for å følge utviklingen ved sykehjemmet fremover, sier hun og legger til at ledere og ansatte gjør en formidabel jobb.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no