9. des
BEKYMRET: Kari og Hans Are Gabrielsen har moren sin på somatisk avdeling på Prestøya sykehjem (i bakgrunnen). De mener avdelingen har for få pleiere på jobb til at driften er forsvarlig.
 
Pårørende fortviler over lav bemanning: - Det er uforsvarlig
Kari Gabrielsen og broren Hans Are Gabrielsen reagerer på at det ikke finnes nok hender til å ivareta det de mener er en verdig eldreomrsorg. De er bekymret for de eldre og ansatte i tjenesten.

Publisert: 24.mai.2017 18:04
Oppdatert: 23.okt.2017 11:20

Tidligere i år skrev SVA om fortvilte pårørende ved Wesselborgen sykehjem. De uttrykte sterk bekymring for det de betegnet som uakseptable og uforsvarlig nedbemanning ved skjermet avdeling ved sykehjemmet.

I september i fjor sendte Kari Gabrielsen en bekymringmelding til rådmann Nina Bordi Øvergaard vedrørende forholdene ved avdelingen på Prestøya sykehjem hvor moren hennes bor.

- Uforsvarlig

Etter å ha sett liten endring velger hun og broren Hans Are Gabrielsen nå å si i fra. De reagerer på en bemanning med to ansatte tilstede på kveldstid og i helger, samt én nattevakt på 16 beboere.

– Det er uforsvarlig drift av avdelingen. Det er slik jeg opplever det fare for liv og helse for de eldre. Det blir ikke tid til den trygge omsorgen, de gode samtalene, og roen som er nødvendig, sier Kari og viser til at de ansattes mange oppgaver gjør at de eldre blir sittende mye alene.

– To er for lite å være på jobb, det bør være alle fall tre, legger Hans Are.

Bekymringmeldingen fikk hun først svar på i februar. Enhetsleder Lene Nilsen Holte svarte at de tok bekymringen hennes på det største alvor.

– Svaret var diffust. Utover det svarte hun ikke direkte på bekymringen, sier Kari.

Ser de ansatte

Etter faste besøk hos moren har både Kari og Hans Are observert at de ansatte ikke rekker over alt.

Men til tross for lav bemanning, så understreker begge to imidlertid at de ansatte ved sykehjemmet gjør en utrolig jobb ut ifra de ressursene er tilgjengelig.

Dette medfører at beboerne blir redusert fysisk og mentalt på grunn av passivitet og fravær av miljøterapeutiske tiltak.

Flere hender trengs

Kritikken de kommer med er ikke rettet mot dem, men mot driften av avdelingen.
– Det er skammelig at de som arbeider i helseomsorgen, og i dette tilfellet eldreomsorgen blir tatt vare på med flere ansatte, sier Kari.

– Jeg tror det å ha flere hender vil bidra til en bedre og forsvarlig drift av avdelingen, legger hun til.

Kommunen: - Kan være for lite

Kommunen mener de leverer en forsvarlig eldreomsorg. Men innrømmer at bemanningen i enkelttilfeller kan være for liten.

Kommunalsjef for oppvekst og kultur Arnulf Ingerøyen besvarer spørsmålene rundt bemanningssituasjonen og bekymringen fra de pårørende.

–Kommunen tar selvsagt innspill fra pårørende på alvor og vi har ved alle avdelingene en fortløpende vurdering av bemanningen. I dette tilfellet hvor det vises til at det kun er to ansatte på jobb på kvelden og i helgene, er vi enige at dette noen ganger kan være for lite hvis pleiebehovet endrer seg, noe det gjør fra tid til annen. Vi har i en lignende situasjon på en annen avdeling styrket kvelds- og helgevaktene med en ansatt og dette vurderer vi også å gjøre i dette tilfellet, skriver han.

– Sør-Varanager kommune er opptatt av å levere en god og forsvarlig eldreomsorg både ved sykehjemmene og innen hjemmebasert omsorg, skriver han videre.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no