24. okt
OPP TYVE PROSENT: ? Det går mot tyve prosent mer avling enn de senere årene, forteller gårdbruker Bjørn Christiansen.
 
Passe mye varme og passe porsjoner regn gir rekordavling
Generøse varmegrader og jevnt med nedbør har gitt gode vekstforhold for bondens produksjon.

Publisert: 22.jul.2016 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:06

Det er mer idyllisk enn en melkesjokolade-reklame i Neiden i det sola flommer over elv og enger tirsdag formiddag. Lufta fylles av duften av nyslått gress. Folk pusler med sitt. En kar kommer fornøyd vandrende med en dagens fangst, en liten laks, dinglende i hånda. På broa står folk og følger med fiskerne i fluesonen, turistene ser seg om i käppälä-kulpen, sommergjestene strømmer hjem til barndomsbygda si og på en eng med timotei ned mot elva kjører gårdbruker Bjørn Christiansen og er såre fornøyd der han sitter i sin flunkende nye traktor, en Valtra i mellomklassen.

- Gresset står tett og høyt som du ser. Dette ser veldig bra ut. Vi har pressa en del allerede, og regner med tyve prosent mer produksjon enn de senere årene, smiler bonden fornøyd. Han sitter høyt oppe i traktoren sin og har mulighet for å høre på radio eller musikk fra telefonen i det han kjører stripe etter stripe, og maskineriet legger igjen solide dynger med gress sauene skal få meske seg med til vinteren.

Aldri like år

Det sies at en aldri får et positivt svar fra en bonde når en spør hvordan avlingen blir, men det er helt feil. For Bjørn Christiansen er veldig godt fornøyd. Det har vært varmere somre enn i år, men om det er veldig varmt og veldig tørt blir resultatet ikke bra for avlingen. Likeledes selvsagt om det er kaldt og mye regn.

- Det trenger ikke være så varmt. Fra 10 til 15 grader er det godt grovær, forklarer han.

Og så gjelder det at det kommer passe med nedbør.

- Og i år har det kommet jevnlig med nedbør. Årene er aldri like, konstaterer Christiansen som har drevet i 30 år.

- På 80-tallet hadde vi knapt nok en avling, mens vi i år egentlig kunne slått flere ganger.

Gårdbrukeren forklarer at siden han tar sauene tidlig ned fra fjellet, så må de gå en stund på hjemmebeite. Og da gjelder det å beregne slåtten i forhold til gjenveksten. Det skal ikke bli altfor høyt med gjenvekst, men også så mye at det er godt med mat på beitene.

- Da kan en gjødsle for å raske på prosessen. Det er en del av vurderinga, forklarer han.

Bygutt på enga

Arbeidsdagene blir lange i slåtta, fra tidlig morgen til sen kveld.

- Nå når det er slått vil vi ha det tørt, så skal det rakes sammen før det lages rundballer. Mange ganger har en holdt på til langt ut på natta for å få alt inn i rundballene.

Bjørn Christiansen påpeker at en bonde hele tiden må jobbe med været.

- Men i år har det vært så bra at jeg til og med har tatt litt ferie. Vi har vært i Polen i bryllup i fem dager. Ferie midt i slåttetida! Det tror jeg aldri at jeg har gjort før. En får jo støtte til avløser og de pengene bruker jeg til avløser, ellers hadde det selvsagt ikke gått.

Christiansen er tredje generasjon på Enbusk gård i Neiden.

- Men egentlig er jeg bygutt fra Kirkenes. Jeg valgte noe jeg ikke var klar over da jeg ble bonde. Om jeg hadde visst hvor mye arbeid det er, så hadde jeg aldri begynt. Samtidig angrer jeg ikke. For du ser jo, slår han ut med armene mot himmel, eng og elv.

- Kan en ha en bedre arbeidsplass?

I år er planen å begynne å ta ned sauene 20. august. Nesten 500 sauer skal da inn. 125 av dem har radiobjeller med GPS på, og Christiansen har kunnet sittet hjemme ved datamaskinen og fulgt med.

Dette i motsetning til i fjor da det var fullstendig tragedie i flokken. 20 prosent av dyrene hans ble tatt av bjørn.

- Og det begynte på den her tiden, og det var helt fortvilt å følge med på.

Christiansen påpeker at det må være lov å være optimist i år. For det ser rolig og fint ut i flokken. Det er også et fellingslag på plass. I tilfelle.

Et bjørneangrep av den størrelsen som i fjor gir et kraftig inngrep i flokken på flere måter. En av følgeskadene dersom en mister mange vokne dyr er at det blir mindre lam året etter, og at en setter på dyr en kanskje ellers ville valgt bort.

Men, bank i bordet, har det altså vært rolig til nå.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no