12. nov
SEIER: Bjørn-Håvard Mortensen, Stian Mathisen, Einar Lillevik, Andreas Beddari, Tor Olav Arnesen, Eilif Sotkajærvi, Ole Petter Danielsen, Sofie Beddari og Simon Emanuelsen ble Lego League Champion og tok i tillegg med seg forskerprisen.
 
Pasvik ble Lego-mestere - igjen
– Veldig uventet, men veldig artig! Det var reaksjonen fra pasvikelevene i Lego-laget «Creators» som nå skal representere Sør-Varanger i skandinavisk finale.

Publisert: 11.nov.2013 15:37
Oppdatert: 23.okt.2017 11:27

Nå skal de finpusse prosjektene og trene enda mer før de reiser ned til Bodø, der de skal prøve seg mot de aller beste fra Norge, Sverige og Danmark.

– Nivået er høyt der nede, men vi skal forberede oss. Dessuten tror jeg det kanskje er litt enklere alikevel, siden vi ikke kjenner dem vi konkurrerer mot, forteller Ole Petter Danielsen.

Sammen med to andre på årets lag var han var også med på Pasvik-laget som kom videre i fjor. De tror de kan ha en fordel i og med at noen av medlemmene vet hva det vil si å konkurrere på et enda høyere nivå. Som om det ikke holdt å ta hjem storprisen, fikk de også med seg forskningsprisen.

Krevende

First Lego League er en teknologi og kunnskapskonkurranse for ungdom mellom 10 og 16 år. Den ble arrangert i Kirkenes for første gang i fjor, og selve robotkjøringen som foregår i en hinderløype har kanskje mange fått med seg. Det er imidlertid bare en del av det store bildet. Konkurransen består også av en forskningsdel og en teknologidel, og vinnerlaget måtte imponere dommerne i alle tre kategorier. På teknologi og forskningsdelen, måtte hvert lag inn på teppet til dommerne og presentere sitt prosjekt. Årets tema handler om naturkatastrofer og har fått navnet «Nature´s Fury».

Spente

Vi ble med «Master Minds», fra Bugøynes da de skulle presentere sitt forskningsprosjekt. De hadde kommet opp med ideen om en app til smarttelefoner som kan varsle stengte veier. På forhånd hadde de snakket med lokale aktører som for eksempel Bugøynes omsorgssenter, samt Statens vegvesen. Det var Sander Linangi og Magnus Johansen som holdt presentasjonen. Litt nervøse var de, men det gikk bra, og de fikk skryt av dommerne for å ha brukt kilder med lokalkunnskap i forskningen. Kort tid etter, inne på teknologirommet er det Storm Chasers fra Kirkenes ungdomsskole som er i ilden og skal vise fram roboten de har bygd.

– Vi lærte oss å programmere på fjorårets bane og vi har fire programmer i roboten for å kunne løse oppgaven, forteller Sebastian Borten Mikkola.
– Og så har vi lært av å feile, legger Karianne Aule Malin til.

Lokalkamp

I den mest publikumsvennlige delen av konkurransen, altså robotkonkurransen var spenningen til å ta og føle på i forkant av finalen. Da var det nemlig to lag fra Bjørnevatn som stod igjen; Bjørnevatn Oilers og Team Avalanche. Etter to jevne og intense finalerunder, samt inspeksjon fra dommerne, var det imidlertid Bjørnevatn Oilers som stakk av med seieren i denne klassen. Et respektabelt antall publikummere gjorde også sitt for å gjøre hele arrangementet til en skikkelig happening.

– Vi har sett Lego League på tv, og da er det jo artig å komme å se, forteller Trond Lysholm. Han var på plass for å ta robotene og hinderløypa i nærmere øyesyn, sammen med sønnen Mathias. Han kunne fortelle at han også er en ivrig Lego-bygger og godt kunne tenke seg å være med på First Lego League når han ble større.

– Jeg liker Legoshima best, forteller han til avisa.

SE BILDEGALLERI

Faktaboks

Resultater:
FIRST LEGO LEAGUE CHAMPION: Creators
Forskningsprisen: Creators
Markedsføringsprisen: Team Avalanche
Robotkonkurransens førstepris: Bjørnevatn Oilers
Robotkonkurransens andrepirs: Team Avalanche
Samarbeidsprisen: Storm Chasers
Teknologiprisen: Bjørnevatn Oilers.

Robotkjøring
Lag Poeng
Bjørnevatn Oilers 313
Team Avalanche 312
Protech 233
Team 911 229
Creators 190
Master Minds 165
Team Faze 139
Storm Chasers 95
Team Volcanic 65

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no