11. des
PAVLOVA: Siri Amundsen og Maja Hjelm med sine Pavlovas. Den til høyre ble mislykket, men da de prøvde igjen gikk det bra. (Alle foto: Martin Gramnæs).
 
Pavlova uten egg er ingen problem
- Kan man triksene, kan man lage det meste, sier Siri Amundsen og Maja Alnes.

Publisert: 09.jun.2015 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

Lørdag arrangerte Astma- og allergiforbundet aktivitetsdag, med både matkurs, foredrag og allergivennlig kafé på Kirkenes skole.

Utfordring

Både Amundsen og Alnes lever med matallergi, og har vendt seg bra til å lage mat som de tåler. Likevel er det gøy å gå på kurs for å plukke opp noen triks.

- Nå lager vi for eksempel Pavlova uten egg, sier Amundsen og påpeker at egg vanligvis er en av hovedingrediensene. De forteller at mange spisesteder i de større byene er blitt flinkere til å kunne tilpasse seg allergikere.

- Det kom en ny EU-lov før jul, som sier at spisesteder skal opplyse om hvilke allergener som finnes i rettene de serverer, forteller Amundsen. Hun legger til at spisestedene i Kirkenes har en vei å gå.

- Men i Tromsø er det for eksempel ingen problem. Begge damene tror det handler mye om uvitenhet.

- Som allergiker kan du egentlig spise det meste. Du må lage mat fra grunnen, og slik har du jo også kontroll over hva du får i deg, poengteres det. Undertegnede testet både allergivennlige vafler og trollkrem. Det smakte fortreffelig.

- Det kan være verdt å tenke på. Å lage allergivennlig mat som alle liker. Det trenger ikke å være like gøy å bestandig være den som må ha «spesialbehandling». Jeg tenker spesielt på barn, sier Alnes.

Kafé for alle

Ved kaféen i hovedarealet er det niende klasse som styrer skuta. Elevene har her laget en kafé som et ledd i valgfaget Produksjon av varer og tjenester.

- Vi har lært mye om allergivennlig mat. Deriblant at det finnes erstatninger for nesten alt, som for eksempel mel, egg og melk, forteller Una Buarø og Sarah Schistad. De drifter kafésalget for Astma og allergiforbundet gjennom arrangementet, og får alle inntektene. Pengene skal brukes til klassetur. De forteller at de også en gang tidligere har hatt allergivennlige kaker på menyen.

- I tillegg er vi en nøttefri skole, reklamerer Buarø.

Begynne tidlig

Nina Danielsen i forbundet, synes det er veldig spennende å samarbeide med skolen i et slik prosjekt.

- Dette handler om bevisstgjøring, og det er viktig å begynne tidlig med dette, slik at de unge lærer å legge til rette for folk med allergier og intoleranser. For eksempel fikk ingen av elevene ha på seg parfyme når de kom hit i dag, siden mange kan bli syke av det, forteller hun, og understreker poenget at det finnes mye god og spennende mat for alle, også allergikere.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no