11. des
ÅSTEDET: Det ble lagt igjen mange blomster og andre minner ved huset der drapet skjedde i Kirkenes. (Arkivfoto: Håvard S. Mækelæ)
 
Petchngam (12) og Pimsiri (37) skutt i ansiktet på kloss hold
Tiltalen etter dobbeltdrapet i Kirkenes i fjor er klar.

Publisert: 04.mai.2017 13:11
Oppdatert: 23.okt.2017 11:19

Omtrent klokken fire på morgenen skjøt den 59 år gamle Kirkenes-mannen ifølge tiltalen sin stesønn Petchngam Songngam på kloss hold i ansiktet.

Han brukte da et kaliber 12 haglegevær. Stesønnen døde senere samme natt på Kirkenes sykehus av forblødning.

På samme tid skjøt mannen også sin kone Pimsiri Songngam på samme måte. Hun døde umiddelbart av skadene.

Politiet har tidligere bekreftet at de to ble drept på samme rom.

Mannen er tiltalt for straffeloven paragraf 275 - drap. Strafferammen er fengsel i inntil 21 år.

Ikke detaljer

Statsadvokat Torstein Lindquister er aktor i saken. Han svarer ikke på SVAs spørsmål om hva som skjedde drapsnatta - deriblant hvem som ble drept først, og om den tiltalte hadde promille og/eller rus i blodet.

Ei heller hvorvidt de mener de to ble drept i søvne eller var våkne.

- Det eneste jeg kan bekrefte, er at det er tatt ut tiltale og at saken vil gå som planlagt. Alle de konkrete spørsmålene du stiller, kan jeg selvsagt ikke besvare nå. Det får vi komme tilbake til under saken, skriver han.

Forsvarer Stein Rønning forteller at han har presentert tiltalen for sin klient.

- Den er i tråd med siktelsen, så det er ikke noen nye momenter der for oss, sier han.

Rønning har imidlertid ikke noen videre kommentar før han har diskutert saken nærmere med den tiltalte. Den samtalen tar de lørdag.

Erstatningskrav

Edel Olsen er bistandsadvokat for de etterlatte. Hun forteller at det vil bli stilt krav om oppreisningserstatning, men hun kan ikke si ennå hvor mye det vil dreie seg om.

Etter straffeprosessloven er det uansett Petchngams far og Pimsiris mor og far som vil ligge an til å få erstatning.

Siden mannen var gift med det ene drapsofferet, vil det også bli spørsmål om arven etter kona, ifølge tiltalen.

Arveloven paragraf 73 sier at om den man skulle arve fra dør, og man blir dømt til ubetinget fengsel for dødsårsaken, kan arveretten falle helt eller delvis bort. Dette kan påvirke boligen mannen bor i, ifølge tiltalen.

Noen av de etterlatte, sannsynligvis Petchngams far og Pimsiris mor, er ventet å flys inn til rettssaken. Olsen forteller imidlertid at hun venter på den endelige rettsinnkallingen før hun hjelper til med å organisere det.

Rettssaken er forhåndsberammet til å starte 12. juni. Da er det satt av fem dager i retten til saken.

Kirkenes-drapene

  • Drapet på 37 år gamle Pimsiri Songngam og hennes 12 år gamle sønn Petchngam natt til 29. august 2016 rystet Kirkenes-samfunnet og det thailandske samfunnet i Sør-Varanger.
  • Mannen skal også ha skutt seg selv samme natt, og fikk store skader i hodet. Han lå i koma en stund, men etter å ha våknet og kommet seg nok, leverte han en skriftlig tilståelse på at han drepte de to. Han tok imidlertid ikke stilling til selve skyldsspørsmålet.
  • Det tok lang tid og flere operasjoner før den tiltalte kunne snakke igjen, og lengre tid før han følte seg i form til å avhøres.
  • Først 27. mars fikk politiet til et muntlig avhør, men da sa mannen at han ikke husket noe fra drapsnatta.
  • Politiet var da uansett ferdig med å etterforske saken, og saken var sendt til Riksadvokaten, som håndterer drapstiltaler. Nå har den kommet tilbake til Troms og Finnmark statsadvokatembete, og advokat Torstein Lindquister har sendt den endelige tiltalen til retten.
  • Mannen er fengslet i Vadsø fengsel til rettssaken kommer opp.
  • Den tiltalte er vurdert som tilregnelig av rettens psykiatere.
  • Det thailandske samfunnet stilte opp i stor grad for å støtte opp om familien rundt drapsofrene, både med innsamling og donasjoner fra nær og fjern, og med hjelp fra den thailandske ambassaden.
  • Det ble samlet inn rundt 50 000 kroner for å hjelpe familien med å få ofrene hjem til begravelse i Thailand. Transportsummen ble imidlertid betalt av Kontoret for voldsoffererstatning.
 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no