6. des
VENN: Michael Miller og Luba Kuzovnikova er glade for at deres venn og støttespiller gjennom mange år i Barents Spektakel er løslatt.
Foto: Yngve Grønvik
 
Pikene på broen: - Vi er superglade
Michael Miller og Luba Kuzovnikova i Pikene på broen er veldig glade for at deres venn og støttespiller endelig er løslatt.

Publisert: 15.nov.2019 15:26
Oppdatert: 15.nov.2019 15:26

- Vi er superglade og ønsker han vel hjem så snart som mulig. Vi håper han kommer innom kontoret vårt ved første anledning slik at vi får gitt han en stor klem, sier kunstnerisk leder hos Pikene på broen, Luba Kuzovnikova.

Hun sier at hun håper han kan vende tilbake til det vanlige livet igjen, men regner med at det kan ta sin tid ettersom han ikke lenger bare er en vanlig borger, men en offentlig person gjennom saken som har pågått siden han ble fenglset i Moskva.

Offentlig person

- Det skal bli interessant å se hvordan han selv vil takle denne rollen, om han vil fortelle om det han har opplevd eller om han heller bare vil ha en rolig tid sammen med familien. Han har jo blitt en del av samfunnslivet og den offentlige debatten. Han har vært tema overalt, fra lokalsamfunnet til utenrikspolitisk. Kanskje trenger vi andre å få lære og forstå hvordan dette systemet fungerer, sier Kuzovnikova.

Tema for neste års Barents Spektakel er Russlands påvirkning, avtrykk, på resten av verden, og i festivalbeskrivelsen nevnes både Mueller-rapporten og Frode Berg. Vil Pikene invitere Berg til å delta?

- Vi kommer til å invitere han til å komme på julebordet vårt. Han gikk glipp av det forrige, ler Kuzovnikova.

- Vi kommer ikke til å mase på han om å bli med på Barents Spektakel, men han er selvsagt hjertelig velkommen hvis han har lyst, sier hun. 

Kunstnervenn

Siden 2011 var Frode Berg en engasjert støttespiller for Pikene på broen. Da Transborder Cafe med forfatter Erika Fatland og hennes bok «Grensen» ble holdt under Barents Spektakel i 2017, var savnet stort. Frode Berg hadde vært med på å lage dette arrangementet, men satt arrestert i Moskva, mistenkt for spionasje.

Samarbeidet begynte med prosjektet med grensestolpene til Morten Traavik, der Berg var pådriver og kontaktperson som sørget for å få hele prosjektet i gang.

Da Frode Berg ble arrestert valgte kunstner Traavik å sette opp grensestolpene igjen, denne gangen med bilder av Frode Berg, og dediserte utstillingen til den tidligere grensekontrolløren ved å kalle den "Frodes grense". 

– Det store med å være kunstner i Norge, er at vi kan bruke den økonomiske støtten fra ett departement, nemlig Kulturdepartementet, til å irritere et annet, nemlig Utenriksdepartementet, sa kunstner Morten Traavik da stolpene ble satt opp utenfor UD. Traavik dediserte også sin bok "Forræderens guide til Nord-Korea" til Frode Berg.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Morten Traavik stilte ut grensestolpene på nytt under navnet "Frodes grense" under Barents Spektakel 2018.
Foto: Yngve Grønvik

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no