9. des
PLANER: Produsenter og kuratorer i Pikene på broen tok imot Phil Wood og Jeremy Davies til flere dagers kartlegging av mulige samarbeidspartnere til neste Barents Spektakel. Fra venstre: Lene Ødegård Olsen, Marie Rusinovskaya, Phil Wood, Jeremy Davies og Guro Vrålstad. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Planlegger ny åpningskonsert
Pikene på broen understreker at Barents Spektakel bare har pause. Nå planlegger de det som kan bli åpningskonserten neste gang. Med drahjelp fra folkemusikkmiljøet i England.

Publisert: 20.feb.2014 15:28
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

Produsent Jeremy Davies og forsker og forfatter Phil Wood besøkte Kirkenes og Pikene på broen for å finne samarbeidspartnere og lokale musikere til neste åpningskonsert til Barents Spektakel. Det skal bli et samarbeid med noe av det mest kritikerroste som finnes i engelsk folkemusikk.

De aller beste

The Unthanks er en engelsk folkemusikkgruppe, med søstrene Rachel og Becky Unthank, kjent for å blande tradisjonell musikk med andre sjangre og samarbeide med andre musikere langt utover landegrensene. De har gitt ut tre album som The Unthanks og har en merittliste så lang at leserne heller kan google dem. De debuterte som Rachel Unthank and the Winterset i 2005 og Mojo Magazine kåret utgivelsen til årets folkemusikkalbum. Siden skiftet de navn og har fått pris for tiårets beste album, blitt nominert til årets album flere ganger og havnet på listene over årets viktigste album i flere store musikkmagasiner. De store avisene i England overgår hverandre i å rose musikken og konsertene opp i skyene.

Og disse musikerne vil produsent Jeremy Davies ta med til Kirkenes for å samarbeide med finnmarksmusikere om åpningskonserten til Barents Spektakel.

Blande sjangere

- Det er utrolig spennende å høre om hva som finnes her. Vi måtte reise opp hit selv og møte folk, og det vi har hørt er veldig lovende, det er flere vi bare må møte, sier Davies. Han har produsert konserter og turneer med The Unthanks og en rekke andre folkemusikkartister i England og driver selskapet Root Music.

- Crossover er noe jeg er veldig interessert i, det er utrolig spennende å blande sjangere, og dette er noe The Unthanks er veldig gode eksponenter for. Det jeg er spesielt interessert i her oppe er å se på hvordan samfunnet og samfunnsendringer har påvirket musikken, særlig med fokus på industrielt/postindustrielt bymiljø, sier Davies. Og med over hundre års gruvehistorie i et lite samfunn som Sør-Varanger, burde det være noe å forske på.

Godt grunnlag

Hvis man leter finner man svensk/finsk folkemusikk, som følge av arbeidsinnvandring, skoltesamiske sanger som har blitt berget fra glemselen, sørnorsk folkemusikk fra kolonitiden, joik, og i nyere tid rock, elektronika, klassisk og blandinger av mange sjangere. Gjennom gruva har Kirkenes blitt påvirket av omverdenen på en annen måte enn mer eller mindre isolerte fiskevær langs kysten. Kommunikasjon og urbanisering har spilt en viktig rolle for kultur og musikkliv.

- Vi må finne de dyktige musikerne i alt dette, folk som skaper noe som er spesielt for området, og som kan samarbeide på tvers av sjangere, og det kommer til å bli utrolig spennende, mener Davies.

Urbanisering

Prosjektet har arbeidstittelen Industrial Folk, og med seg har Davies Phil Wood, forsker, aktivist og forfatter med kulturplanlegging og byutvikling som spesialtema. Han har gitt ut bøker om tematikken, vært rådgiver for den engelske regjeringen og ledet et pilotprosjekt i byutvikling i regi av EU. Han har gjestet Kirkenes to ganger før, blant annet i forbindelse med Barents Spektakel i 2004. Wood holdt et åpent foredrag om urbanisme og byanalyse på Barentssekretariatet mandag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no