13. des
TIL 75-ÅRSMARKERING: Forsvarsdepartementet har bedt Varanger Museum orberede en prosjektbeskrivelse for formidling av partisanhistorien. Museets mål er å åpne en større utstilling i Kiberg i 2018 - i forbindelse med 75 års-markeringen for henrettelsene av partisaner og medhjelpere høsten 1943. (Foto: Varanger Museum IKS)
 
Planlegger ny partisanutstilling i Kiberg
Varanger museum vil åpne ny utstilling i 2018.

Publisert: 08.jan.2015 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:46

- Vi er i et veldig tidlig stadium av arbeidet, understreker Frans-Arne Hedlund Stylegar.

Direktøren for Varanger Museum IKS deler likevel noen tanker på spørsmålet om utstillingen skal knyttes til et bredere geografisk område enn til Kiberg.

- Den nåværende utstillingen vår er i stor grad knyttet til hendelsene i Kiberg, som jo er et lite sted med mye identitet knyttet til krigen og til partisanhistorien. Den gamle utstillingen har stått i 15 år, og den har forsåvidt stått seg ganske godt. Men den er preget av 90-tallet, og av begrensa ressurser. Når en skal lage en ny utstilling i dag, så tenker en nok litt annerledes. For eksempel ved at den mer overordnede sammenhengen trekkes inn, partisanvirksomhet i Finnmark forøvrig, og også internasjonalt i litt annen grad, forklarer han.

Annen historie

Stylegar sier argumentet om at folk fra Øst-Finnmark dro til Sovjetunionen er sammenlignbart med at folk i sør rømte til England.

- Det er mye sant i at det var mer naturlig her å dra til Sovjet, men det ligger også en annen politisk historie bak. For det var ikke det samme å reise til England som til Sovjetunionen.

Frans-Arne Hedlund Stylegar utdyper det med at det lå en annen type politisk valg bak beslutningene.

- Og det hvorklarer hvorfor en ikke snakket om dette etter krigen, mens en gladelig snakket om hjemmefronten. Jeg tror en ny utstilling vil tjene på å ha et bredere samfunnsperspektiv, forklarer han.

Ivareta

Varanger Museum har siden 2000 hatt ansvaret for formidling av partisanhistorien, og utstillingen er lokalisert til Internatet i Kiberg.

- Vi ønsker nå å utvikle og gjennomføre et nytt forskningsbasert formidlingsopplegg, slik at historien om motstanden i nord ivaretas på en minst like god måte som i sør. Samarbeidet med lokale krefter i Kiberg har vært viktig fra første stund, og vil være det også i fortsettelsen, understreker Stylegar og forklarer at Varanger museum dessuten har drøftet prosjektet med Forsvarsdepartementet, Forsvarsmuseet og Hjemmefrontmuseet - sistnevnte har nasjonalt ansvar for Norsk okkupasjonshistorie. Museet har kontaktet forskningsmiljøer ved Universitetet i Tromsø og Falstadsenteret. Varanger Museum har også drøftet partisanhistorien med Murmansk Regionale Museum med tanke på et samarbeid.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no