10. des
I MØTE: Rune Ulvang og Pål Lund-Roland i Aktivhusgruppen var i møte om Neiden-planene mandag. Her ser vi dem tidligere i år.
 
Planlegger seks nye boliger i Neiden
Aktivhusgruppen vil bygge seks boliger til barnefamilier, og halvparten er ment for flyktningfamilier. De kan være klare neste år. – Det beste som har skjedd på lenge for Neiden, sier Stein-Tore Sivertsen.

Publisert: 22.nov.2014 18:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:45

Pål Lund-Roland, partner i Aktivhusgruppen, forteller at de var i møte med engasjerte Neiden-beboere og politikere mandag. Samme dag gikk søknaden inn til kommunen.
Selskapet ønsker å sette opp seks boliger i et tun på Sandmoen i Neiden. Boligene er først og fremst ment for barnefamilier.
Tre av boligene er ment som utleieboliger med kommunal disposisjonsrett, og de er beregnet på flyktningfamilier. De andre tre blir enten lagt ut for salg, eller leid ut av Aktivhusgruppen. Tanken er at dette skal hjelpe med å integrere flyktninger i samfunnet.

I april

Lund-Roland håper at de seks boligene kan være innflyttingsklare allerede i løpet av neste år.

– Tomtene er klare for bygging, og vi sitter på hele leverandørkjeden, så vi trenger vel egentlig bare kommunens samtykke. Om vi får tillatelsen og får lagt inn lån til Husbanken i januar, skal vi klare å sette spaden i jorda i april, sier han.

Også Jarfjord

Aktivhusgruppen har tanker om å gjøre mer i Neiden etter dette. De ønsker også å engasjere seg i både Jarfjord og Pasvik. Det kan bli liknende prosjekter, men det er ikke fastsatt ennå.

– Når vi engasjerer oss et sted, er det i lengre perspektiv. Vi ønsker å være med som stedsutvikler, sier Lund-Roland.

Selskapet har to tomter i Jarfjord allerede, men det er ikke lagt noen formelle planer der ennå.

Tok initiativ

Det var Sp-politiker Kurt Wikan som tok kontakt med Aktivhusgruppen. Han og neidenværing Stein Tore Sivertsen møtte gruppen sist mandag.
Wikan er svært fornøyd, både med at Aktivhusgruppen stiller opp med utviklingsplaner, og med hele engasjementet i Neiden.
Wikan tror planene kan ha god effekt på hele Neiden.

– Det går på å styrke skolen, barnehagen og hele samfunnet. Vi har greid å integrere flyktninger i Pasvik, og da regner jeg med det går bra i Neiden også, sier politikeren.

Sivertsen stråler også.

– Jeg har hørt veldig positiv tilbakemelding fra folk i Neiden, og man har allerede begynt å diskutere hvordan flyktningene skal handle, lære norsk og så videre, sier han.

– Jeg har bodd hele livet i Neiden, og har aldri opplevd en så positiv trend i en alvorlig stund. Det hadde aldri sett så mørkt ut for Neiden som i høst. Nå er det fremdeles en del å gjøre, men det er blendende lyst, og jeg har fantastisk tro på bygda, sier han.

Flytteklare

Torill Sivertsen er leder i Øvre Neiden Velforening, og er med i Felles Neiden. Foreningen Felles Neiden fortsetter også å prøve å finne ledige boliger i Neiden. De har sett at det er et stort steg for folk å måtte kjøpe seg hus for å flytte til bygda, og de prøver dermed å overbevise flere huseiere i Neiden om å leie ut.

– Om vi finner husvære til dem, er det totalt fire familier som ønsker å flytte til Neiden, og tre av dem har barn, sier Sivertsen.

– Vi vil også gjerne ha flyktninger, fastslår hun.

Gir ikke opp

Torill Sivertsen i Neiden Velforening er skuffet over at kommunestyrepolitikerne sviktet når det gjelder barnehagen, men slår fast at hun ikke kommer til å gi seg i forsøkene på å få barnehage igjen i Neiden.
Det var i kommunestyret onsdag at flertallet slo ned et forslag fra SV og Sp om å gjenåpne Smålaksen barnehage i Neiden fra neste barnehageår, dersom barnehagen fikk søknader nok til fem 100-prosentsplasser, noe som kunne krevd så få som tre barn. Flertallet gikk for at barnehagen trengte minst fem barn for å åpne.
Det er mer enn det finnes i Neiden akkurat nå. Sivertsen teller tre barn i bygda, og det ville utgjort fem plasser, siden to av dem er under tre år.
Sivertsen ser for seg at de vil få til familiebarnehage i lokalene til Smålaksen om de får støtte fra kommunen.

– Vi har plass der, og der fungerer jo skolefritidsordningen også, sier hun.

Dette er det fremdeles håp om: Kommunestyret fastslo samtidig å utrede kommunal drift av familiebarnehage.

Bor i Neiden - barnehage i Kirkenes

Anne Arvola er en av foreldrene som gjerne skulle ønske seg barnehage i Neiden. For øyeblikket går to av barna hennes på barnehage i Kirkenes, men det er en lang kjøretur fra hjemmet i Neiden til Kirkenes der faren jobber, og tilbake etter endt dag.

– Barna sovner gjerne i bilen på veien tilbake, og da er det vanskelig å få lagt dem om kvelden, nevner hun.

Nå er ikke det den eneste muligheten. Hun vil gjerne få barna inn på barnehagen på finsk side av Neiden, om det åpner opp en plass der. Det hadde vært en mils kjøretur hver vei, i stedet for de fire milene mellom Neiden og Kirkenes.
Men selv om det hadde vært aller best med barnehage akkurat der hun bor, ser hun begge sider av saken. Hun mener løsningen er å få flere barnefamilier til Neiden, men ser at det ikke er mange som vil det siden det er så usikkert med barnehage.

– Vi visste at det ikke var barnehage da vi flyttet hit. Situasjonen er ikke den beste, men vi må klare oss med den siden vi vil bo i bygda og ikke i byen, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no