11. des
PLASSEN RØK: SVs Kirsti Bergstø mistet plassen sin på Stortinget. Likevel er nestlederen i SV klar på at partiet vil jobbe knallhardt for sin politikk også i opposisjon.
 
Plassen glapp for SVs Bergstø
SV gjorde et godt valg både nasjonalt og i Finnmark. Likevel holdt ikke det for nestleder i partiet, Kirsti Begstø, som mistet sin plass på Stortinget.

Publisert: 12.sep.2017 10:51
Oppdatert: 23.okt.2017 11:24

- Vi har mistet plassen i Finnmark, og vi har tapt flertallet. Det er alvorlig fordi det fremdeles er et skjørt flertall, men likevel et flertall som vil merkes gjennom et tøffere arbeidsliv og den sentraliseringspolitikken som er ført, sier Bergstø.

Samtidig understreker nestlederen at hun gjerne skulle ha vært både en rød og grønn stemme fra Finnmark som tok kampen for saker som opptar befolkningen helt nord.

God valgkamp

Men til tross for at plassen røk, har SVs nestleder likevel lagt bak seg en god valgkamp for partiet. SV har økt sin oppslutning i samtlige kommuner i Finnmark, hvor Bergstø har jobbet hardt for å sanke velgere. Det er nestlederen godt fornøyd med.

- SV har hatt sterk fremgang i valget og jeg er stolt og glad for at SV har gjort et godt valg i Finnmark og ellers i landet. Det har gitt oss et styrket lag i kampen mot de økende forskjellen og fellesskapet. Men det er en delt glede ettersom vi mistet plassen i fylket og flertallet, konstaterer hun.

I sin egen hjemkommune Nesseby ble SV nest største parti med 22,2 prosent av stemmene og en økning på 6,1 prosent. Partiet gjorde også et godt valg i Sør-Varanger hvor de fikk en oppslutning på 10, 6 prosent .Det er en økning på 6,7 fra forrige stortingsvalg i 2013.

Skal utfordre

Bergstø ligger ikke nede med brukket rygg. Resultatet, som har gjort SV til en av valgets vinnere, har gitt drivkraft til å brette opp ermene for nye år i opposisjon.

Nasjonalt viser de siste tallene fra NRK at SV kan skilte med 6,0 prosent oppslutning, og 11 mandater på Stortinget. Det er en betydelig forbedring fra forrige stortingsvalg, hvor SV fikk kun 4,1 prosent av stemmene.

Og selv om flertallet på rød-grønn side røk, har partileder Audun Lysbakken lovet at SV skal være en «pest og en plage» mot regjeringen i denne stortingsperioden.

Det støtter Bergstø opp om.

- Vi skal fortsette arbeidet med å styrke partiet og føre kampen mot miljø og rettferdighet. Nå har vi fått flere medlemmer og en sterkere organisasjon. Det gir grunnlag til å ta kampen med økt styrke. Vi kommer til å utfordre videre, og at flertallet er skjørere betyr at det finnes andre muligheter til å jobbe knallhardt på Stortinget for en annen kurs enn det Høyre og Frp ønsker, sier hun.

Flere kvinner

Selv om Bergstø mister plassen på Stortinget, viser Madatfordelingen at 70 representanter i det nye Stortinget vil være kvinner, skriver NTB.

Det er en prosentandel på 41,4 prosent, som er første gang kvinneandelen passerer 40 prosent.
I dag er det det 67 kvinnelige representanter, som tilsvarer 39, 6 prosent.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no