7. des
FYLT: Dette bygget sto tomt i over et år etter at Nav flyttet. Ikke nå lenger. (Alle foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Plutselig sammen i et stort fellesskap
I juli i fjor sto det gamle Nav-huset tomt. Mindre enn ett år senere huser det et av de mest levende bedriftsmiljøene i Kirkenes.

Publisert: 19.mar.2015 13:45
Oppdatert: 23.okt.2017 10:49

Det er fire små skritt mellom kontorene til Bente Fiskerstrand i Visjon AS og fotograf Lene Stavå i andre etasje. Litt lenger bort, på et større kontor, har Arctic Dive Sea Service AS flyttet inn. Vi treffer Fiskerstrand og Stavå på det felles pause- og lunsjrommet utenfor de ikke altfor store kontorene.

De to damene hadde hjemmekontor hver for seg, men så behovet for å komme inn i et fellesskap.

- Det har blitt mer miljø her, spesielt etter at også Kirkenes Næringshage kom på plass, sier Stavå.

- Det er viktig at man kan komme på jobb på morgenen, og si god morgen til andre. Vi skiller mer mellom jobb og privatliv, sier Stavå.

For Fiskerstrand ble det en liten tilvenningsprosess å konsentrere seg med såpass med aktivitet rundt henne.

- Men det var jo det jeg var på jakt etter, sier hun.

De to legger ikke skjul på at det er nyttig å ha andre bedrifter i nærheten. De hadde hørt rykter om at næringshagen skulle inn i bygget, og Stavå hadde jobbet med Arctic Dive før.

- Det blir mer sosialt, og vi kan bruke andre nettverk enn bare våre egne, sier Fiskerstrand.

Haken er jo at de må betale ekstra husleie.

- Men sånn fungerer livet, sier Fiskerstrand med et smil.

Synlig i vindu

Like viktig er det å være synlig. Effekten av å ha logoen synlig i vinduet skal ikke undervurderes, forsikrer Stavå. Huset hennes er ikke langt unna sentrum, men det har ikke et vindu som peker rett ut mot torget.

- Bare effekten av det er merkbar. Nå vet folk at oi, der er jeg, sier hun.

Det er noe som terapeutene i Myra fysioterapi merket fort. De var de aller første som kom inn i «politihuset» i denne omgang, før det engang var ferdig oppusset. Nå er logoen deres synlig i vinduene i første etasje.

- Vi ble tipset av en pasient om lokalene, og tok kontakt med Eilif. (Johannesen red anm.) I løpet av noen dager hadde vi kontrakt, sier Merete Pettersen i bedriften.

Fysioterapeutene var i KIF-huset før. Nå føler de seg mye mer synlige, og de merker at det går flere folk i dørene.

13 måneder

Kielland Torkildsens Gate 1 AS kjøpte det gamle politihuset i februar i fjor. Det var da litt over et år etter at Nav hadde flyttet ut derfra. Nå har det gått 13 måneder siden kjøpet, og de har fylt alle kontorene bortsett fra tre.

- Vi regner med å fylle de siste kontorene i løpet av våren, sier Eilif Johannesen, en av eierne av bygget.

Den første bedriften flyttet inn i august i fjor. Det var Myra Fysioterapi. I tillegg til dem finner vi nå også følgende bedrifter i samme bygg: Norconsult AS, Kirkenes Næringshage AS, Visjon AS, Fotograf Lene Stavå, Arctic Dive Sea Service AS, Narco Polo AS, Kriminalomsorgen, og Norterminal AS.

Man får sjelden fylt opp et bygg over natta, ifølge Johannesen.

- Det er ikke overfylt i næringsbyggene i sentrum. En god del er tilgjengelig, og da tar det tid å fylle opp et bygg, sier han.

Han mener at selskapet ikke har vært spesielt aggressiv i markedsføringen. Innvendig er bygget pusset opp og innredet etter avtale med leietakerne, og de har innredet trimrom i kjelleren.

- Det hjalp veldig da Norconsult kom på plass, og litt senere da Norterminal signerte toppetasjen. De ble trekkplaster som trakk til seg flere bedrifter, mener Johannesen.

Næringspark

Bygningseierne har ikke noen spesielle bedrifter i tankene ennå når det gjelder de tomme kontorene. De satser imidlertid på å sette i stand en næringspark, spesielt i byggets andre etasje, der blant andre Kirkenes Næringshage har kommet inn:

- Vi satser på å opprette et utviklingsmiljø, og få inn framtidsretta bedrifter, noen som representerer noe nytt i kommunen, som er kompetansebringende, sier Johannesen.

Dette var ideen fra første dag, og Johannesen mener flere av bedriftene som er der representerer næringskompetanse på ulikt vis.

- Det vil være usedvanlig flott hvis noen på Arctic Dive klekket ut noe revolusjonerende nytt om dykking i løpet av behandlingstimen hos Myra Fysioterapi. Hvis så Fotograf Lene Stavå og Visjon AS får oppdraget med storstilt internasjonal markedsføring, vil det bli fullkomment, mener han.

Nytt kontorlandskap

For Kirkenes Næringshage AS er det viktig bare å være i nærheten av flere bedrifter enn de var i andre etasje på Kimek-bygget, der de var før.

- Vi har flyttet i håp om at de klarer å fylle opp bygget med bedrifter. Vi er avhengig av å ha samlokalisering med bedrifter, og det er viktig med et nytt kontorlandskap i Kirkenes, mener Arve Tannvik, konstituert daglig leder i Kirkenes Næringshage.

- Vi hadde det veldig fint hos Kimek, og klipper ikke tråden til dem eller bedriftene som vi delte lokaler med der, sier han.

I næringshagens sted på Kimek, jobbes det også med å opprette en ny innovasjonsbedrift.

Trekkplaster

Åge Antonsen er kontorsjef for Norconsult Kirkenes og Vadsø, to avdelinger av et stort nasjonalt konsulentselskap. Han ser at Norconsult kan fungere som et trekkplaster.

- Norconsult har nesten 3000 ansatte over hele Norge. Vi er involvert i kommunedelplanen for Tømmerneset, prosesser for økt produksjon i Sydvaranger Gruve, og Kirkenes sykehus, nevner han blant annet.

Å være i et bygg med flere bedrifter er bra også for Norconsult. De har lett tilgang til bedrifter som de arbeider med, som Norterminal. Antonsen trekker også frem at kundene deres lett kan finne de andre bedriftene i bygget, og omvendt.

De større bedriftene, som Norconsult, har sine egne kontorlokaler, med kortlås på dørene. Det blir da ikke så mye samvære med de andre bedriftene i bygget, men Antonsen håper at de kan få ordnet en samling for å bli kjent snart.

- Alt er så nytt her at vi ikke har fått utviklet noe fellesskap ennå. Når huset er fylt opp, tror jeg det blir mer aktivitet, og vi kan presentere oss som et samlet hus, sier han.

Antonsen ser imidlertid bredere enn bare selve bygget.

- Jeg tror bedriftene i Sør-Varanger er blitt mye bedre på å representere Sør-Varanger som helhet. Vi har samlet et ganske tungt miljø her i kommunen, mener han.

I toppetasjen av bygget ser daglig leder Tommy Salmi Nilsen i Norterminal Respons at det er bra å ha bedriftsnettverk til stede, selv om de ikke har så voldsomt mye kontakt med de andre bedriftene i bygget. For ham er sentrumsnærheten noe av det viktigste.

- Om vi skal ha tak i noe, er det aldri mer enn fem minutter unna, sier han.

Norterminal kommer neppe til å være i bygget til evig tid. De har en egen oljeterminal på gang på Gamneset, og der kan kontoret deres også ende opp. Men det tar en stund. I mellomtiden har de den plassen de trenger i toppen av det gamle politihuset.

- Vi er her i hvert fall for de neste fem årene, sier Nilsen.

Isolasjon

Friomsorgskontoret i Kirkenes har litt mer isolerte behov enn resten av bygget. De tar opp hele tredje etasje, og litt av poenget deres er at de er adskilt.

- Siden vi begynte med kontroll av de som driver med elektrisk fotlenkesoning, trengte vi større lokaler, og det ble høyere krav til sikkerhet, forteller lokalleder Tove With. Det fant de i det gamle politihuset.

Blant de som kommer til friomsorgskontoret, er de som er i gang med fotlenkesoning, eller som vurderes til det. Med andre ord, straffanger.

- Vi må være litt isolert, på grunn av taushetsplikten. Vi må skjerme klientene, sier With. Det er vanskeligere om de deler lokaler med flere andre, eller om det er leiligheter i samme bygg.

Her har de i stedet et eget område der friomsorgsarbeiderne tar imot dem, på andre siden av etasjen fra der de har kontorer.

Optimalt sett ville friomsorgskontoret vært i samme bygg som resten av politietaten. Det var imidlertid ikke plass til det i Kirkenes. Da fungerer det bra for With at de er der de er nå.

Og helt isolerte blir de ikke: Med mulighet til en og en halv times trening per ansatt i løpet av arbeidsuka, regner With med at de møter de andre i treningsrommet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no