11. des
DØMT: Paul Gilles Elkaim og Alexia Elkim Nezondet i Kirkenes i fjor, før de satte ut på ferden nordøstover. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Polfarer ble dømt på Svalbard
Den franske ekspedisjonen reiste fra Kirkenes i august. De måtte søke nødhavn på Svalbard, og er nå dømt for miljøovertredelser.

Publisert: 22.mar.2017 15:10
Oppdatert: 23.okt.2017 11:17

Planen var å overvintre, fryse båten inn i isen og reise i Nansens fotspor til Nordpolen med hundeslede.

Les også: I Nansens fotspor gjennom polisen

Ekspedisjonen skulle ikke besøke Svalbard før på tilbaketuren til neste år, men en teknisk feil på båten kombinert med kraftig uvær gjorde at de søkte nødhavn.

Problemet var at Duvefjorden er forbudt område. Sysselmannen på Svalbard var ikke enig med ekspedisjonsleder Paul Yves Gilles Elkaims forklaringer.

Les også: Fratatt passet på Svalbard

(Saken fortsetter under bildet)

Flere lovbrudd

Elkaim ble gitt en bot på 25.000 kroner, men nektet å betale. Han mener FNs havrettskonvensjon åpner for at skip kan stoppe og legge til anker dersom ekstraordinære hendelser oppstår.

Nå er Elkaim dømt i Nord-Troms tingrett, og må betale 30.000 kroner i bot, subsidiært 25 dagers fengsel, for brudd på Svalbardmiljøloven, Svalbardloven og Matloven. Han må også betale 10 000 kroner i saksomkostninger.

Ifølge dommen har seilbåten ankret opp en rekke ganger på strengt forbudte øyer fra 24. august til 19. oktober. Han har brutt flere av lovbestemmelsene på Svalbard.

(Saken fortsetter under bildet)

Han har overtrådt forbud mot å ferdes på steder hvor det er ferdselsforbud hele året, han har innført hunder uten tillatelse og han har ikke meldt fra om turen slik man skal.

Elkaim forklarer det med at han søkte nødhavn, og ikke kom seg videre på grunn av feil på båten. Den måtte taues til Longyearbyen etter at Sysselmannen hadde hentet samboerparet og hundene med helikopter i oktober i fjor.

Rettssaken ble holdt på Svalbard, der Elkaim og samboeren har vært siden de ble fratatt passene.

Anker dommen

Gilles Elkaim sier til NRK at han ikke kan godta dommen fra Nord-Troms tingrett.

- Jeg er ikke kriminell. Hva er kriminelt med å gå i land for å rydde søppel i et område norske myndigheter burde ha ryddet? Hvilket naturreservat er det egentlig der isbjørn spiser plastikk, og søppelet flyter, sier han på telefon fra den russiske bosettingen i Barentsburg.

- Her har vi blitt godt mottatt og vil være her til sommeren og så seiler vi videre i Arktis og planlegger anken av dommen, sier Elkaim.

Eventyreren legger til at han ikke er overrasket over utfallet av dommen i Nord-Troms tingrett.

- Det virket ikke som om rettsadministrasjonen i det hele tatt ville vurdere eller forstå våre argumenter, sier han til NRK.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no