19. okt
Politiet ber folk være obs på utenlandsregistrert biler og fremmede som oppfører seg mistenkelig.
 
Politiet advarer mot fremmede biler
En polskregistrert hvit varebil har blitt nøye fulgt, fotografert og publisert på Facebook de siste dagene. Politiet sier de har 3-4 biler i kikkerten og ber folk følge med, de kan ha urent mel i posen.

Publisert: 01.jul.2013 16:03
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

Rett før helga tok politiet affære mot en hvit Mercedes varebil som de hadde fått mange meldinger om fra publikum. De snakket med de fire i bilen og fulgte dem deretter til grensa til Finland.
– Nå er bilen tilbake igjen og er observert i Tana, sier Svein Erik Jakobsen ved politiet i Øst-Finnmark.

I soveromsdøra

Jakobsen forteller at meldingene fra publikum går ut på at bilen har stoppet ved veien, folk har vært inne i garasjer og uthus, har snoket rundt på eiendommer, rundt biler, og til og med vært helt inne i soveromsdøra. På Facebook skriver mange at de opererer med en mann på sykkel og en bil som følger etter.
– Vi har fått meldinger om at når folk har vært i dusjen eller opptatt med noe og ikke vært obs på at det kom besøkende, har disse vært veldig nysgjerrige og tatt seg til rette. Når de har blitt konfrontert, har de vist fram et kort som forteller at de trenger penger til syk familie eller lignende. Vi kommer nå til å ta affære mot den ene bilen straks vi treffer på dem, sier Jakobsen.

Grundig kontroll

Han forteller at i slike tilfeller har politiet utvidet fullmakt til å gjøre nærmere undersøkelser.
– Vi kommer til å ta i bruk utlendingsloven, sjekke bilen, hvem den er registrert på, om den er forsikret, hva de har med seg. Vi vil sjekke pass og andre dokumenter. Det er ikke forbudt å tigge, men spør man etter penger skal man ha registrert seg, og hvis man vil selge noe, skal man ha tillatelse til dette. Vi vil kontrollere dem grundig. Utlendinger må ha arbeidstillatelse for å arbeide i Norge, sier Jakobsen.
Han sier at publikum er til stor hjelp, og at politiet også følger med på Facebook.
– Vi er glade for observasjoner og tips, men vil advare mot å henge noen ut. Man skal ikke ta loven i egne hender, men det er samtidig all grunn til å være mistenksom, sier Jakobsen.

Rekognoserer

– Vi har erfaring fra tidligere sommere der utlendinger har operert på samme måte. Derfor kan det hende at de har helt andre hensikter enn å tigge penger. Det kan hende de har oppdaget at folk her føler seg trygge og lar være å låse døra, og det kan hende at de rekognoserer først, for så å komme tilbake og ta ting av verdi, sier Jakobsen.
Han tror at hvis de blir nøye kontrollert av politiet og skjønner at de blir fulgt med på hvorhen de enn beveger seg, vil det kanskje virke avskrekkende, hvis de ikke har ærlige hensikter.

Ta kontakt

– Det er for tiden 3-4 varebiler vi har under oppsikt, og det kan hende at de opererer sammen. Hvis folk opplever noe mistenkelig, er det bare å ta kontakt med politiet. Vi gjør det vi kan for å få et bedre bilde av hva de foretar seg, sier Jakobsen.

Facebookgruppe for observasjoner av mistenkelige biler

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no