9. des
FORNØYD: Politistasjonssjef; Hans Møllebakken er fornøyd med mindre helgevold.
 
Politiet registrerer stadig mindre vold
– Sør-Varangerfolk er flinkere til å oppføre seg på byen enn før, sier politistasjonssjef, Hans Møllebakken.

Publisert: 12.okt.2014 18:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Tettere samarbeid med utestedene har ført til færre voldsepisoder i Kirkenes, noe Møllebakken er svært fornøyd med.

Strategi

Politiet i Kirkenes har sammen med kommunen og utestedene hatt økt fokus på utevold de siste par årene. Bakteppet er at Kirkenes lå på voldstoppen i Norge. «Verre enn Oslo», som Møllebakken da kalte det. Til og med i et møte med et internasjonalt konsern som skulle etablere seg her ble politiet konfrontert med denne statistikken, ifølge Møllebakken.

– Vi stilte oss noen spørsmål der blant annet bedre samarbeid, bedre oppfølgning, mer synlighet av uniformert politi på utestedene og om oversjenking kunne være problemstillinger å ta tak i. Vi hadde lyst å stille spørsmålet om oversjenking til utelivsbransjen. Samtidig som man ønsket at bransjen også tok sin del av ansvaret for å bedre omdømmet Sør-Varanger hadde på øverste nivå av voldsaker per 1 000 innbyggere, forteller han.

Politiets analyse viste at 33 prosent av all vold ble utøvd på byen og at det var rus involvert i 80 prosent av tilfellene. Finnmark som fylke er fremdeles på topp, men som Finnmark Dagblad meldte tidligere denne uka, er det Vadsø, Vardø og Karasjok som nå har mest voldssaker per innbygger.

Positiv endring

– Sammen med Sør-Varanger kommune og vårt felles politiråd gjennomførte vi et møte i januar 2013 med samtlige av de som har skjenkebevilling. Her ble utfordringer lansert for dem. Denne strategien ser ut til å fungere, og har begynt å bære frukter, mener Møllebakken.

– Vi har sett en positiv endring etter at vi hadde dette møtet i januar 2013. Det er ikke like mange voldsepisoder på byen som tidligere, slår han fast. Jeg har ikke noen statistikk klar, men utviklinga har gått i riktig retning, tilføyer han.

I etterkant av stormøtet har politiet hatt gjentatte møter med utelivsbransjen, og da spesielt med de mer sentrumsnære med mest besøk.

Strammet inn

Politistasjonen har også bedret rutinene knyttet til uttalelser til kommunen om hvem som får sjenkebevilling og hvem de benytter til dørvakter.

– Vi har økt kvaliteten på arbeidet vårt når det kommer til dette. Det handler om å kontrollere om personen eller firmaet har andre saker på seg som vi mener ikke er forenelige med en sjenkebevilling, forteller Møllebakken.

Kontroll av hvem som kan være dørvakter har det også vært mer fokus på.

– I tillegg til at vi viser oss frem uniformert, og av og til i sivilt, på byen hver helg, legger han til.

Generelt kunne han tenke seg å utfordre det voksne publikum i kommunen til å oppsøke utestedene oftere. Nå står også julebordssesongen for tur, men Møllebakken ser ikke mørkt på det.

– Julebordstida har aldri utpekt seg i særlig negativ retning her hos oss. Noen enkelthendelser er der jo, men ikke mye. De aller fleste sør-varangerværingene oppfører seg meget bra på byen. Ettersom du spør om juleønsker. Så ønsker jeg meg allerede nå mindre av overstadig berusede personer, færre personskader, trygghet og trivsel i lokalsamfunnet, og ikke minst forutsigbarhet for gjester og for næringa, avslutter Hans Møllebakken.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no