9. des
STASJONSSJEF: Torstein Pettersen er fungerende politistasjonssjef ved Øst-Finnmark politidistrikt.
 
Politiet strukket til det ytterste - må legge saker på is
Men nå er de i ferd med å forsterke bemanningen.

Publisert: 05.nov.2015 10:46
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

– Vi opplever at situasjonen på Storskog er presset til det ytterste akkurat nå, forteller fungerende politistasjonssjef Torstein Pettersen.

Den stadig økende asylsøkerstrømmen har satt både personale og infrastruktur på en skikkelig prøve. Onsdag kom det 173 asylsøkere over Storskog, og tirsdag var det hele 196 på én dag.

Det har tvunget personale til å sitte og registrere asylsøkere til langt på natt.

Pettersen kan ikke si om det er et tak på hvor mange asylsøkere Storskog kan ta unna på en gang.

– Men vi nærmer oss den grensa nå. Vi har så langt klart å tilpasse oss strømmen. Men det sier seg selv at vi klarer ikke å holde nåværende arbeidsbelastning noe særlig lengre med dagens bemanning og infrastruktur, slår han fast i en mail til SVA.

– Det er et faktum at vi har måttet legge alvorlige saker på is som burde vært gjennom rettsapparatet allerede. Dette er ikke et ønskelig situasjon, mener Pettersen.

Prioriterer

Han fastslår likevel at politiet opprettholder forsvarlig beredskap akkurat nå.

– Publikum vil nok fortsatt merke det best ved at vi har noe lengre saksbehandlingstid. Blant annet når det gjelder etterforskning av straffesaker. Vi er også nødt til å prioritere hvilke saker som skal etterforskes. Dette er en problemstilling vi ikke har hatt behov for til å ta stilling til tidligere i motsetning til andre politidistrikt, sier han.

Flere stillinger

Fra før av er det klart at politiet har fått midler til 24 ekstra stillinger, og ekstra støtte i statsbudsjettet. Politimester Ellen Katrine Hætta sier til NRK at halvparten av disse er besatt.

– De kommer puljevis frem mot jul, sier Pettersen.

Han nevner også at etableringen av Ankomstsenter Finnmark vil hjelpe. Når det er åpnet, vil registreringen av asylsøkerne flyttes fra Storskog til senteret på Vestleiren ved Høybuktmoen.

Hætta er imidlertid fremdeles bekymret for fremtiden.

– Det er lys i tunnelen, men hvis strømmen av folk fortsetter like mye som den har gjort nå, så blir det mørkt igjen, sier Hætta til NRK.

Bygningsutfordringer

Det er imidlertid ikke bare antallet ansatte som skaper utfordringer.

– Bygningsmassen er begrenset, og det er en infrastruktur av eldre årgang og kun dimensjonert for å ta unna kun en andel av dagens grensetrafikk. Nå har vi en grensetrafikk som er langt over det vi er dimensjonert for. I tillegg opplever vi en strøm av asylsøkere som genererer mer folk på området, inkludert flere ansatte, skriver Pettersen til SVA.

– Vi snakker ikke bare fysisk plass til flere folk. Men ventilasjon, vann, avløp, strøm og så videre.  Her om dagen mistet vi vannet på Storskog. Vi løser problemene når de oppstår. Men det sliter i lengden. Og tvinger oss til å bruke tid på unødvendige ting, sier han.

- I dag hadde vi trengt et nytt grensepasseringssted mer enn noensinne, slår han fast.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no