7. des
TILSKUDD: Gladnyheten om ekstra 50.000 i drifttilskudd til "Kafe Kom Inn" var verd en feiring. Fra venstre: Anders Mikkola ( leder utvalg for levekår), ordfører Rune Rafaelsen, Clas Andersen, Lill Karikaski og Jan Tore Rasvik. (Foto: Jørn Fossmo).
 
Politikerne gir 50 000 til «Kafe Kom Inn»
Til tross for rådmannens planer om nedbemanning av rustjenesten i kommunen, er det politisk enighet om å bevilge 50.000 kroner i driftstilskudd til «Kafe Kom Inn». - Pengene kommer godt med fram mot jul, sier kafe-leder Jan Tore Rasvik.

Publisert: 03.des.2016 14:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Leder i utvalget for levekår, Anders Mikkola (Ap), forteller at utvalget fant fram til en felles politisk enighet om å støtte opp under dette frivilllige arbeidet. Tilskuddet er hentet fra de såkalte frie midler som kan disponeres til blant annet slike tiltak.

- «Kafe Kom Inn» er blitt en møteplass og gjør at mange får det bedre. Vi ønsker gjennom vårt bidrag at de kan får stødigere bein å stå på, sier Mikkola.

Trene på sosialisering

Kafeen blir drevet at Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO) i Kirkenes og leder Jan Tore Rasvik understreker hvor viktig til å gi et bredt tilbud til brukerne slik at de kan få muligheter til å sosialisere seg inn samfunnet. Han beskrives av ordføreren Rafaelsen som en skikkelig ildsjef, men selv trekker han fram de mange gode medspillerne omkring seg.

- Vi forøker å legger til rette for at brukerne kan delta på ativiteter som kino, basseng, treningssenter og lignende. Derfor vil de 50 000 kronene gjøre oss i stand til å fortsette dette viktige arbeidet. Dessuten skal strømmen og husleie betales, og vi har fått en bil som også koster litt penger å ha, sier han.

- Vi ønsker å være endel av storsamfunnet og vil bidra. Vi stiller gjerne opp på dugnadsabeid i forbindelse med arrangement i kommunen. Sånn kan vi bygge relasjoner. Kafeen et sted en kan oppleve tilhørighet, det er alfa og omega for mange av de rusavhengige, sier han og skryter av rustjenesten i Sør Varanger kommune.

Dugnaden er limet

Også ordfører Runa Rafaelsen vil være med å dele denne gladnyheten. Han beskriver all frivillighetsarbeid i kommunen som limet i samfunnet.

- Jeg er så imponert over frivilighetsarbeidet. Da vi gikk til valg i fjor, bestemte vi oss for å sette til side cirka en million kroner i frie midler som for eksempel kan brukes på frivilligheten, sier han.

Rafaelsen forteller om det sterke inntrykket Rasvik ga for to år siden da han tok kontakt med levekårsutvalget og fortalte entusiastisk om sine planer for å hjelpe de rusavhengige i kommunen. Resultatet ble at kafeen åpnet i april i år og hver tirsdag og fredag er det 20-30 mennesker innom. Der er det gratis eller en billig middag å få. Og noen å prate med.

Sponset julemat

Mens vi sitter rundt bordet, ringer telefon fra sjefen på Scandic hotel som også har en gladnyhet. De lover å lage og levere all julemat til kafeens arrangement på julaften, omvendt julaften.

- Denne dagen har vært litt av en opptur. Men slike gaver forteller oss at vi gjør noe bra som blir lagt merke til, sier Jan Tore.

- Eneste krav vi har til som kommer hit på julaften, er at de denne dagen skal være rusfri.

Hjelper mange

En av de andre frivillige, Lill Karikoski, understreker at dette arbeidet egentlig hjelper mange som en kanskje ikke vet hvem er.

- En regner med at hver rusavhengig har tre pårørende, og disse er også uunngåelig berørt. Hjelper vi en bruker, hjelper vi også flere, sier hun.

Mikkola poengterer den samfunnsøkonomiske besparelsen slikt frivillig arbeid fører med seg, er stor og særdeles viktig og legger til at det er prisverdig at politikerne kan dra i samme retning når det gjelder slike prosjekter.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no