6. des
Rektor Bugøynes Eva Høiberget fra folkemøte om rullering av kommunedelplanen
 
Politikernes fraværende magemål for investeringer

Publisert: 02.des.2019 14:32
Oppdatert: 02.des.2019 16:07

For noen år tilbake bestilte politikerne et konsulentfirma til å se på bygningsmassen for skolene i SVK.

De var og besøkte alle skolene, og intervjuet rektorene.

Konklusjonen var at kommunen behøvde ikke å bygge ny skole i Bjørnevatn. Det var nok med en liten utbygging av Sandnes skole og fylle de andre skolene i sentrum. Elevtallet var da alt begynt å gå ned.

Hva skjedde med den rapporten? Ville man ikke se den siden Bjørnevatn skole var unødvendig, eller var politikerne så feige at de ikke turte å stå imot kravet fra folket? Nå har Bjørnevatn fått sin skole, og bygda Sandnes mista sin, for på kartet er skolen i Bjørnevatn.

Hva så med Sandnes skole? Jeg håper at den blir gjort om til barnehage, så slipper kommunen å bygge ny på Kirkenes.

Da sparer vi i alle fall 45 mill. som barnehagen er stipulert til. Mange nedlagte skoler sørpå er blitt gjort om til barnehager.

Og det er ikke en rett å ha barnehagen rett utfor stuedøra, det hadde de ikke i Neiden heller. Her måtte de kjøre fire mil for å levere barn til barnehage.

Da helselaget jobbet for omsorgssentret i 1991, var jeg på møte med helse- og sosialsjef Sonstad. Til stede var også en sykepleier, og de ville ikke gå inn for dette. Vi argumenterte med at det var helsemessig bedre at folk fikk seg arbeid enn at de satt hjemme med tankene sine siden fiskebruket gikk konkurs.

Motargumentet fra kommunen var at vi ikke ville få sykepleiere til Bugøynes når de ikke fikk det til Kirkenes. Vi måtte også ha lege på stedet. Da vi endelig fikk omsorgssentret, startet flere på desentralisert sykepleierutdanning, Disse hadde i tillegg små barn og jobb. Godt gjort, jenter.

I dag har vi på omsorgssentret tre faste sykepleiere, tre-fire hjelpepleiere og to faste sykepleiervikarer, pluss en del assistenter i mindre poster. Det er et arbeid å gå til.

Leser så i avisen at de skal fjerne nattevaktene ved omsorgssentret, fordi det er lite sykepleiere i Kirkenes. Og at de ikke har forsvarlig bemanning om natta. Blir det bedre å ikke ha noen nattevakt? Med andre ord; legge det ned. Dette er bare en sniknedleggelse. Først tar vi nattevakta, så kan ikke de eldre bo der, og da må de flyttes til Kirkenes.

Hvis de eldre kan bo der uten nattevakt, så kunne de like gjerne bodd hjemme. Per i dag har vi sju bugøynesværinger som bor der, og over ti personer mellom 80-95 år som bor hjemme.

Det er alltid Bugøynes omsorgssenter som står i fare for nedleggelse.

Jeg har ennå til gode å se at deler av Tangenlia blir utredet for nedleggelse. De som jobber der, kan lett flytte til andre institusjoner som mangler sykepleiere.

Skal sykepleierne fra Bugøynes flytte til Kirkenes? Er det det som er meningen?

Jeg håper politikerne mente det de sa at Bugøynes omsorgssenter skal fredes, og jeg forventer at den fredes så lenge det bor folk her.

Nå betaler vi også eiendomsskatt både på hus og hytter i distriktene, og hva får vi tilbake?

Tomme kommunale blomsterkasser om sommeren. Før var de fylt med blomster. Ikke noen søppelkasser i bygda. De som står ute, er private. Jeg spurte om vi kunne få noen som tålte et vindpust før de datt i bakken. Svaret var: har ikke råd.

Kloakken skulle vært gjort noe med. Forprosjektet er ferdig, og vi skulle vente til de var ferdig på Jakobsnes. Hva skjer? Jobber de ennå på Jakobsnes?

Jeg har spurt ordføreren på to offentlige møter om hva han vil gjøre med kulturskoletilbudet til Bugøynes. Han skulle se på saken. Har to barnebarn som har stått på venteliste tre år for å få en plass på kulturskolen i Sør-Varanger, hvor lenge skal de vente?

Det nytter ikke bare å se, det må handles. Og i det minste må vi få et svar.

Jeg sitter hjemme med fem trommer fra det gamle korpset i håp om at vi får midler til at noen kan spille trommer til 17. mai. Musikk har vi ikke hatt på mange år. Det er for langt å kjøre hit. Da Bugøynes hadde korps, måtte de dele på å dra til Bugøyfjord og Neiden. Og det var barn som dro.

Til slutt vil jeg si at politikerne må bevare distriktene og det som er der. Dersom skolene blir nedlagt vil ikke småbarnsforeldre flytte dit, og distriktene dør. Neste trekk er at sentrum blir et distrikt til en større by, for eksempel Alta eller Tromsø.

Da politikerne var her under Havfiskefestivalen lovte de å lage en egen plan for Bugøynes og distriktene rundt sentrum. Hva har skjedd, eller var det bare valgflesk?

Jobb for at det skal bli lettere å starte noe ut i distriktene, så folk slipper å miste motet når de vil begynne med noe.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no