9. des
FOR ÅPNINGEN: Joseph Bantolo fra Kirkenes og Julia Klosjina og Aleksander Pronozin fra Nikel skåler for åpningen av Dialog.
 
Poppet sjampis for grensesamarbeidet
I sør kjølner forholdet mellom Russland, Norge, EU og Nato. Men i nord er det Dialog som gjelder.

Publisert: 14.apr.2014 14:26
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

Og intet mindre enn Jurij Gagarins berømte ord, da han for ut i Kosmos, ble også starten på reisen til Den norsk-russiske Grenseboerklubben.
– Flyturen hans var vellykket. Så la oss det bli det ordet vi bruker da klubben åpnes og det første ordet vi lærer fra hverandres språk: «Poexali». Kom igjen. La oss reise avgårde, oppfordrer Aleksander Pronozin fra Nikel.
En full buss med norske og russiske grenseboere har tilbrakt tiden sammen med å besøke Gagarins Museum i grenseboerbyen Korzonovo og klosteret i Petsjenga. Nå er det lørdag kveld og det venter festmiddag på Vdohnovenie Kafe. Men først er det høytidelig og offisiell åpning av Grenseboerklubben.

Uformelt

– En saks, et bånd, en grense, sier Tatiana Bazanova og klipper symbolsk klubben åpen sammen med Sandra Asmyhr.
Det er Frivilligsentralen i Sør-Varanger som sammen med representanter fra Petsjenga kommune og frivillige fra Norge og Russland som har startet klubben.

Gjennom klubben «Dialog» er målet å bringe folk nærmere hverandre ved å tilby en møteplass der folk komme sammen uformelt.
Så skal klubben få utvikle seg i takt med tankene og meningene til de som er med.
– Klubben er åpen for alle som er nysgjerrige på hva naboene gjør, deres liv, tradisjoner og språk, forklarer Sandra Asmyhr og Tatiana Bazanova.
Tanken er å holde møtene en gang i måneden, vekselvis på norsk side og russisk side. Håpet er at klubben skal munne ut i flere møter, at folk på tvers av grensene finner hverandre gjennom felles interesser.

Folkelig

Anna Derås og Elin Derås er med på åpningen.
– Det virker som om både vi og grenseboerne her ønsker mer kontakt. Det her er en fin-fin ide, sier de.
Det samme sier Roald Basma. Hans første reise til Russland var til Murmansk i 1989, som foreldrerepresentant for en ungdomsklubb. Siden den tid har det blitt mange reiser til nabolandet til nye opplevelser og med nye venner.
– Jeg tror jeg blir med i denne klubben flere ganger også. Folk på begge sider av grensen er tydeligvis interessert i mer kontakt, det er bare å berømme ildsjelen Sandra Asmyhr, roser Basma.

Basma mener det er en positiv sak at det går fremover med åpenheten og forholdet mellom Sør-Varanger og Petsjenga.
– Dette er på et folkelig nivå, og så får de høye herrer drive på å prøve å straffe på høyt nivå.
Et 80-talls personer var med på åpningen av Dialog i Nikel, og planene for neste møte er allerede i gang.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no