19. okt
DELTAKERE: May-Britt Hauffen med Exo, Monica Hauan med Multe, Roland Strige med Del Piero, John Arnt Arvola med Tiri og Vesa Virkkula med Afrikantähi. Bak står dommerne Birte Wold og Ove Myhre. (Foto: Privat).
 
Premierte flinke jakthunder
Det ble rekordoppmøte i strålende vær under helgens apportprøver for fuglehund i Sør-Varanger.

Publisert: 31.jul.2013 11:22
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

Det er fuglehundutvalget i Sør-Varanger Jeger- og Fiskeforening som arrangerer disse prøvene, og i år var hele 33 startende, der 16 ble premiert.

Finland

Prøvene, som ble avholdt over to dager, hadde deltakere fra både Troms, Hammerfest, Vardø og Ivalo i Finland, i tillegg til de lokale.

- Vi hadde en finlender som er her for tredje gang. Han var ute etter å få hunden testet etter norsk championat, forteller prøveleder Monica Hauan. Under apportprøvene er det to klasser; En for voksne hunder, eller AK, og en for unghunder mellom ni måneder og to år. (UK). De eldste hundene skal gjennom tre prøver. Først skal de hente en fugl opp fra vann. Da må hunden vise at den er villig til å gå ut i vannet og svømme etter byttet. Den andre prøven er et søk der man plasserer to bytter 50 meter fra standplass, som må finnes. Til sist er det spor som står på programmet. Her er det et spor på cirka 200 meter som hunden må følge. Dette er lagt opp med to vinkler, og skal simulere et skadeskutt dyr. For de yngre hundene, er det to prøver. Her skal de vise at de kan bevege seg i vann, samt finne en rype på 50 meter.

Fikk ros

- Dommere var Birthe Wold Myhre og Ove Myhre fra Oslo. De hadde hørt om vår koselige prøve og tok campingferie hit for å bidra. De roste terrenget, arrangementet og våre dyktige hunder. I tillegg var de så hyggelige å holdte et flere timers foredrag og trening på fredag kveld, forteller Hauan. Det skal mye til å få full pott på alle øvelsene. Debutant og førstegangshundeeier, Ronja Pedersen, klarte det begge dagene og ble derfor kåret til Prøvens beste unghund. Hun førte sin strihåret vorsteh Speldragets Roxy på 15 måneder med stor sikkerhet og godt humør, tilføyer hun. To nye hunder fikk i tillegg tittelen Norsk kombinert champion. Det vil si at de har tre førstepremier på vanlig jaktprøve og 1AK på apportprøve. Denne gang var det strihåret vorsteh, Hovdmyra's Sway fra Troms med fører Rune Mikaelsen og en Breton Brekkesagas Tiri med fører John Arnt Arvola fra Bjørnevatn.

Human

- Grunnen til at vi driver med dette, er at vi er opptatt av human jakt. Hundene skal kunne finne igjen et skadeskutt bytte og avlevere dette til jeger på en korrekt måte, forklarer Hauan. Dette innebærer at hunden ikke skal tygge viltet i stykker, eller slippe det ned på bakken foran jegeren.

- Hunden skal gi det i hånda, tilføyer hun videre.

Selve arrangementet ble en suksess, med flott vær og fornøyde deltakere.

- Det var veldig varmt, og vi passet på slik at hundene fikk i seg nok væske og kjølt seg ned. Det er jo flott å være ute i slikt vær, og det var heller ingen insekter, forteller prøvelederen. Det ble også arrangert premieutdeling og festmiddag i jeger- og fiskeforeningens hytte i Kirkenes.

- Det var en trivelig kveld med god stemning, tilføyer Monica Hauan.

Resultater:

UK: (Hunder mellom ni måneder og to år)

Strihåret Vorsteh Speldragets Roxy 1 UK begge dager med fører Ronja Pedersen (Prøvens beste unghund)

Strihåret Vorsteh Speldragets Fresh 1UK begge dager med fører Monica Hauan

Engelsk Setter Ildfotens Yukon 1Uk med fører Bjørn Tormod Syversen.

AK:

Langsundet's Exo 1 AK begge dager med fører May Britt Hauffen (Prøvens beste AK hund)

Strihåret Vorsteh Howdmyras Sway 1 AK med fører Rune Mikaelsen

Breton Brekkesagas Tiri 1 AK med fører John Arnt Arvola

Ungarsk vizsla Speldragets E-Multe 1 AK fører Monica Hauan

Breton Afrikantâthi Van't passant 1 AK begge dager med fører Vesa Virkkula

Strihåret Vorsteh Bekkstuggus Rubi fikk 2 AK og 3Ak fører Knut Olsen

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no