8. des
TO BØKER: Bøkene som ble presentert på Sør-Varanger bibliotek onsdag. En bok med historier fra Pasvikelva og en om ornitologen Hans Schaanning.
 
Presenterte to bøker
Bøkene «Hans Schaanning - den første ornitolog i Pasvik» og «Vi er som to bredder av samme elv» ble presentert på Sør-Varanger bibliotek onsdag.

Publisert: 14.nov.2014 13:34
Oppdatert: 23.okt.2017 10:45

Et 30-talls personer hadde møtt opp på biblioteket for å høre presentasjonen av bøkene.

Historier

«Vi er som to bredder av samme elv» består av 30 fortellinger ført i penn av biolog Olga Makarova. Hun var selv med og opprettet Pasvik naturreservat og har jobbet her siden 1992.

– En ting er sikkert. Grenseelven skiller oss ikke. Den samler oss. Fuglene finner det stedet som passer dem best og er ikke opptatt av hvilken side det er.

Makarova fortalte om tiden før opprettelsen av naturreservatet.

– Vi kjente ikke hverandre og årene gikk.

Men i møtet med fylkesmiljøvernsjef Bente Christensen skjedde det noe.

– Hun sa om meg at jeg prater hele tiden, har masse minner og fortellinger. Årene gikk, men så fikk jeg en idè om at jeg skulle skrive dem ned og gi dem ut.

Makarova slet lenge med å finne en norsk oversetter, men hun valgte til slutt Stein Larsen.

– Det er jo ingen litterær perle jeg har skrevet. Vi oppfatter forskjellige ting på forskjellige måter. Dette er mine historier.

Denne historieboken fra Pasvikelva er på 127 sider og står på norsk og russisk.

Schaanning

«Hans Schaanning - den første ornitolog i Pasvik» er en engasjerende bok. Hans Thomas Lange Schaanning (1878-1956) var en kjent norsk ornitolog, konservator, grensevokter og pionér. Boka forteller om en ung student som havnet i Pasvikdalen i 1899 fordi han som sterkt interessert i ornitologi fulgte drømmene og fugleartene nordover.

– Han fant ut at det var 172 fuglearter i området. Ikke rart dette var et eldorado for en ornitolog som han. Ikke rart han sa at han elsker denne elven, sa Marina Trusova, direktør ved Pasvik naturreservat.

En viktig del av denne boken er også Schaannings egne beretninger om sitt virke i Pasvik.
Trusova fortalte om russere, samer, finlendere og nordmenn som bodde side om side. I boka får vi hele historien. Schaanning bygde og bodde fra 1907 til 1912 i Noatun-hytta. I 1902, tre år etter at han kom til Pasvik, giftet han seg for første gang med Elsa Fiina Rautiola, som da var knapt 16 år gammel. De fikk tre barn, men Elsa døde kun 22 år gammel. Schaaning flyttet da over til norsk side og bygde gården Noatun. På Vaarlamasaari på russisk side ble det reist en minnestein over henne. Denne fikk Steinar Wikan flyttet til Noatun i 1973. Her står den fortsatt.

Gift på ny

Schaanning giftet seg på ny, med Hedevig Lysholm Schjelderup i 1909. De bodde i Pasvik fram til 1911 da de flyttet sørover. De fikk fem barn.
Schaanning var også med kompisen, utforskeren og pioneren Johan Koren på turer til Pasvik. De overvintret også på Novaja Semlja, hyret av Kristian Birkelands nordlysekspedisjon. Fra 1918 til 1948 var Schaanning som konservator ved Stavanger museum. Selv om Schaanning var glødende opptatt av ornitologi, men uten formell utdannelse i faget. Likevel er han regnet som en av de store fagmenn innen dette feltet av zoologien.
Trusova fortalte sammen med Natalia Polikarpova, leder av forskningsavdelingen i naturreservatet, om deres stigende lyst til å skrive en bok om den norske ornitologen som har betydd så mye for deres virksomhet.

– Det er en viktig del av den kulturelle arven, spre kunnskap og presentere Schaanning for en bredere leserskare som gjorde at bokprosjektet ble realisert.

I august 2012 møtte initiativtakerne Schaannings oldebarn, Gunnar og Rolf.

– Når de ikke hadde noe i mot boka, så var det bare å sette i gang.
Boka om Schaanning er på 271 sider og er på russisk og engelsk.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no