12. nov
MER REISING: Sokneprest Einar Aksel Rånes Fagerheim i Sør-Varanger ser at bispedømmet er i en vanskelig situasjon. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Prestene her må hjelpe til på nordsida
Nord-Hålogaland bispedømme ser seg nødt til å holde prestestillinger i Vadsø, fengselet og Berlevåg ledige. Dermed må prester fra blant annet Kirkenes reise for å hjelpe til.

Publisert: 20.jan.2017 15:27
Oppdatert: 23.okt.2017 11:14

NRK meldte først om at 2017 blir et krevende år for Nord-Hålogaland bispedømme. Bispedømmet, som omfatter Troms og Finnmark, gikk med omtrent 5,5 millioner kroner i underskudd i fjor.

- Vi har vanskelig økonomi for tiden. Vi mangler også sju millioner kroner i år, forteller stiftsdirektør Oddgeir Stenersen til SVA.

Dette betyr at omtrent ti prosent av bispedømmets 93 stillinger blir holdt vakante i minst ett år framover. I Varanger prosti betyr det at to stillinger holdes ledige: Soknepresten i Berlevåg, og en kapellanstilling i Vadsø. Kapellanstillingen i Vadsø inkluderer også posisjonen som fengselsprest.

Prioriterer begravelser

Alle stillingene er fylt i Sør-Varanger. Men også her kommer man til å merke ledigheten nordpå. Berlevåg og fengselet i Vadsø må nemlig fremdeles ha tilgang på prester, og Vadsø som helhet får manko på prester. Det betyr at prester fra resten av distriktet må fylle inn der det trengs. Prester fra Sør-Varanger vil dermed måtte reise til for eksempel Vadsø og Berlevåg iblant.

- Én ting er sikkert: Det blir færre gudstjenester over hele Varanger prosti. Prestene må gjøre tjeneste andre steder for at kabalen skal gå opp, men prestene skal ikke måtte jobbe over hundre prosent hver, slår Stenersen fast.

Bispedømmet vil prioritere begravelser over hele linja.

- Vi strekker oss veldig langt for at vi skal få begravelser gjort innen tidsfristen. Vi er opptatt av at den delen av prestens tjeneste ikke rammes av vakansene, sier stiftsdirektøren.

Han medgir likevel at de geografiske forholdene i Finnmark kan skape utfordringer.

- Som et tenkt eksempel, om det er en begravelse i Båtsfjord og fjellet er stengt, og verken fly eller hurtigrute kommer seg dit, så stoppes vi. Alle andre bispedømmer er rammet av økonomiske problemer, men vi er kanskje hardest rammet, for det er ikke like lett å sende en prest til nabobygda her som andre steder, sier Stenersen.

Vikarer

Sokneprest i Sør-Varanger, Einar Aksel Rånes Fagerheim, ser at bispedømmet er i en vanskelig situasjon. På spørsmål om hva han tenker om at det blir mer reising for prestene, svarer han:

- Vi må samarbeide med prosten for å finne best mulig løsning, både for de som jobber og for folket som betjenes av oss.

En prestestilling i Sør-Varanger som for tiden er fylt av en vikar, vil bli lyst ut som fast stilling med tilsettelse i mars. Dagens prost, som har sete i Vadsø, er også en vikar som er tilsatt ut mars. Også der skal bispedømmet prøve å få fylt stillingen.

- Prostiet kan ikke være uten en prost, sier Stenersen.

En kapellan er en prest som er underlagt soknepresten i et område. Sokneprestene er underlagt prosten. Varanger prosti inkluderer Berlevåg, Båtsfjord, Sør-Varanger, Vadsø og Vardø.

Regelforandringer

Bispedømmets økonomiske problemer kommer blant annet av en del regelforandringer.

Stiftsdirektøren forklarer til NRK at opphevelse av boplikten og innføring av ny boligordning har gjort at prestene har gått opp 50 000 kroner i lønn, en ny beredskapsordning har påført bispedømmet rundt en million kroner i merutgifter, og en ny arbeidstidsordning har ført til ekstrautgifter for bispedømmet.

- Vi har ikke fått de økte kostnadene kompensert av staten, sier Stenersen til NRK.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no