9. des
plan: Slik ser Norterminal/Norhavn for seg at Leirpollen kan utvikles ovenfor Kirkenes i Bøkfjorden.
 
Lanserer privat havn
Norterminal/Norhavn er i gang med planer for utvikling av Leirpollen i eget privat prosjekt. Søknad og høringer ventes å bli offentliggjort om kort tid.

Publisert: 26.okt.2017 15:50
Oppdatert: 30.okt.2017 09:45

Kommunen har i sommer varslet at planarbeidet i Leirpollen er satt i gang av Kirkenes Norhavn AS. Den private aktøren ønsker å utvikle et havne- og industriområde i Leirpollen.

Utviklingen av området skal foregå i privat regi og må derfor ikke forveksles med den tidligere planen om offentlig stamhavn på Leirpollen.

ikke kommunalt prosjekt

Stamhavneplanene på Leirpollen ble avsluttet i februar 2017, da kommunestyret valgte å følge Regjeringens ønske om ny stamhavn på Høybukta-Vest.

Ordfører Rune Rafaelsen orienterte kommunestyret onsdag om at planarbeid i Leirpollen er satt i gang av privat aktør, Kirkenes Norhavn AS.

Aktøren ønsker å utvikle et havne- og industriområde i Leirpollen. Utviklingen av området skal foregå i privat regi der «Leirpollen» menes det arealet som er benevnt «HF2 Leirpollen» i kommuneplanens arealdel.

Området har vært avsatt til slikt havneformål siden 2005. Området på Høybukta-Vest er ikke avsatt til havneformål slik som Leirpollen, men dette jobbes det nå med av Statens vegvesen, etter oppdrag fra Stortinget.

Skal ut på høring

Prosjektet til Norhavn/Norterminal befinner seg nå i andre fase, der planprogram for området skal avklares.

Arealplanlegger i Sør-Varanger kommune, Bente Jorid Evjen, uttalte til SVA den 10. oktober at søknaden fra selskapet først må vurderes i Utvalg for plan og samferdsel.

– «Videre fremdrift kommer an på når vi får komplett forslag til planprogram fra Norhavn/Norterminal. Vi antar at vi får søknad om ikke så lenge.

Når kommunen har fått komplett forslag til planprogram, vil forslaget legges frem for Utvalg for plan og samferdsel til førstegangsbehandling. Der vil de måtte ta stilling til om de vil varsle oppstart av planarbeidet og legge ut planprogrammet til høring i 6 uker», forklarer Evjen.

positiv til utvikling

Ordfører Rune Rafaelsen sa under orienteringen til Kommunestyret at han i utgangspunktet stiller seg positiv til selskapets ønske om utvikling av området.

Det forventes at Rådmann tilrettelegger for planforslaget - også utenfor områder av Høybukta-Vest, poengterte Rafaelsen.

 
Fakta
  • Leirpollen ligger i Bøkfjorden, vest for Kirkenes sentrum.
  • 2005: Området settes av til havneformål.
  • 2013: Utpekes som stamnetthavn av kommunen.
  • 2017: Området frigjøres til andre havneformål.

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no